publicatie

Spanning, juli/augustus 2008 :: De SP bestuurt

Spanning, juli/augustus 2008

De SP bestuurt

Aan hoogdravende praatjes hebben de meeste mensen niets. Aan mensen in vertegenwoordigende organen die hun best doen om er wat van te maken, des te meer. Vanaf het moment dat socialisten zich richtten op deelname aan verkiezingen bestond het idee dat het dan ook mogelijk moest zijn om mee te doen aan het bestuur.

Al meer dan een eeuw zitten er in ons land socialisten in gemeenteraden en het parlement. Ook waren er al vrij gauw socialistische wethouders die blijkbaar het vertrouwen van de bevolking hadden gewonnen, maar ook de erkenning kregen van hun politieke tegenstanders dat ze kwaliteiten in huis hadden. En zo is het nog steeds. Alleen maar tegen zijn is leuk voor discussiegroepjes, maar socialisten die echt iets willen veranderen moeten ervoor zorgen dat ze door de politieke tegenstanders serieus worden genomen. Ook moeten ze bereid zijn om concessies te doen, want wachten op de absolute meerderheid, daar heeft

niemand iets aan.

In deze Spanning geven we een overzicht van de pogingen die de SP in een aantal gemeenten doet om mede vorm te geven aan het bestuur. In Oss doen we dat al langer, maar in de loop van de tijd zijn er een aantal bijgekomen. Het gaat niet vanzelf. Binnen politiek Nederland bestaat her en der nog flinke weerzin tegen de SP, wat wel bleek toen Jan Marijnissen gewipt werd tijdens de onderhandelingsgesprekken voor een nieuwe regering. Ook op lokaal niveau moeten SP’ers soms opboksen tegen de vooroordelen van andere partijen.

De werkelijkheid laat echter zien dat SP-wethouders goed werk kunnen doen. Ze blijken de financiën goed te beheren en voldoen niet aan het rechtse schrikbeeld van de ‘socialistische potverteerder’. Ook op andere portefeuilles laten we niet veel steken vallen. In deze Spanning komen enkele SP’ers aan het woord over hoe je de wereld verbetert als bestuurder. Wij vinden dat we het goed doen, al kan het altijd beter, maar wat vinden onze ‘concullega’s’? PvdA-wethouder Van Schie uit Groningen laat haar licht schijnen op de SP-deelname aan haar college en concludeert dat de SP’ers bereid en in staat zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen.

Ronald van Raak geeft in het kort aan waarom we niet meedoen aan de aanstaande verkiezingen voor de waterschappen. Waterschappen zijn uitvoerende organen en daar zijn politiek gekozen besturen niet op hun plaats.

We sluiten weer af met een Rijke Rooie Leven, maar wel in een nieuwe opzet. Nu geen levensbeschrijvingen meer van inspirerende socialisten, maar het commentaar van een huidige socialist op een tekst uit het verleden. Heeft het nog zin om dat soort teksten te lezen en kunnen we er nog iets van leren? Theo Cornelissen, fractievoorzitter in Rotterdam, bijt het spits af met zijn commentaar op een tekst uit 1917 over de eisen die aan sociaal-democratische gemeenteraadsleden kunnen worden gesteld.