publicatie

Tribune 11/2009 :: Agnes on tour

Tribune, december 2009

Reportage

Agnes on tour

Tot aan de raadsverkiezingen bezoekt Agnes Kant alle Nederlandse provincies. ‘Vraag Agnes wat u altijd al wilde weten’, is het motto. Zelf vraagt ze tijdens de bijbehorende werkbezoeken ook honderduit: “Als je wilt weten wat er leeft, is dat de beste manier.”

Tekst: Patrick Arink en Rob Janssen Foto: Suzanne van de Kerk

Henny Dresens werkt al acht jaar als wijkagent in Maastricht. Vanaf 2005 heeft hij de wijk Blauw Dorp onder zijn hoede. Twee dagen per week. Henny: “Het liefst zou ik hier alle dagen in de week werkzaam zijn. Helaas kom ik daar niet aan toe.” Vandaag gaat hij met Agnes Kant op stap. Dat hij de wijk kent, blijkt al snel. Vanaf het moment dat de politieauto de wijk binnenrijdt, is Henny aan het woord. Over waar met drugs wordt gehandeld, waar vermoedelijk een hennepkwekerij zit en waar de jongeren zoal rondhangen ’s avonds. Maar ook de mensen op straat kent hij. En de mensen kennen Henny. Iedereen zwaait naar hem en regelmatig maakt hij een praatje. Zo hoort Henny van alles over de wijk. Belangrijk, want een wijkagent heeft ook een belangrijke sociale functie. Hij spreekt mensen aan op hun gedrag, beantwoordt allerlei vragen of helpt bij een probleem. Zoals bij een radeloze mevrouw die problemen heeft met haar dochter. Henny spreekt met haar af dat hij ook eens gaat praten met haar dochter. En hij tipt haar waar ze met haar problemen naar toe kan.

Kant: “De wijkagent staat dicht bij de mensen en heeft hun vertrouwen. Tegelijk is hij de oren en ogen van de politieorganisatie. Daarom is het zo belangrijk dat de wijkagent overal in Nederland wordt ingezet, en vooral ook de tijd krijgt om zijn werk als wijkagent uit te voeren. Helaas zien we met de bezuinigingen van de minister dat de wijkagent veel ingezet wordt om de roosters van de nooddiensten te vullen.”

Een maandagmiddag in Groningen

Stipt om twee uur arriveert Agnes Kant op het station. Sommige treinreizigers kijken verbaasd op. Is dat Agnes Kant? Hier in Groningen? “Groningen ligt een heel eind van Den Haag. Heel veel ministers of Kamerleden zien we hier niet. De meesten vinden het te ver”, vertelt iemand.

In ‘Grûnn’ staat onder meer een gastcollege sociologie op het programma. De gastspreker wordt officieel aangekondigd: “Het woord is aan dr. Agnes Kant.” Ze schiet in de lach: “Ik ben gepromoveerd in gezondheidswetenschappen, maar het komt de laatste jaren bijna niet meer voor dat ik met mijn titel wordt aangesproken.” Ontspannen houdt ze een verhaal over de opkomst en consequenties van de neoliberale politiek. De aanwezige studenten stellen volop vragen: over inspraak op de universiteit, de verzorgingsstaat, de studiebeurs, en over Geert Wilders. “Is het mogelijk dat de SP in de toekomst met de PVV in een regering stapt, nu Wilders steeds meer ideeën van de SP overneemt?”, wil een van hen weten. Kant: “We zijn blij dat de PVV zich soms door onze argumenten laat overtuigen, zoals bijvoorbeeld met de AOW. Maar de SP zal nooit regeren met een partij die een hele bevolkingsgroep wegzet omwille van geloof.”

Een week later is de Gelderse hoofdstad aan de beurt. In de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf staat De Buitenplaats, een multifunctionele boerderij waar mensen met een handicap een zinvolle dagbesteding vinden. Zoals in de ambachtelijke kaarsenmakerij of in Atelier 23, waar kunst gemaakt wordt. Agnes Kant is verrast: “Geweldig dat deze mensen het hier zo naar hun zin hebben.” Maar er is ook teleurstelling. Een groep van gehandicapte bezoekers mag niet meer komen. Vanwege de bezuiniging op de activerende ondersteuning. Met dank aan de 800 miljoen die bezuinigd wordt op de AWBZ. Kant: “Een drama voor deze mensen, en ook een groot probleem voor de instelling, die mogelijk moet sluiten omdat ze het door het verlies van deze inkomsten niet meer financieel rond krijgen.”

De tour van Agnes Kant duurt nog tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.

Agnes on Tour schema

7 december Zaanstad

14 december Utrecht

21 december Rotterdam

4 januari Tilburg

11 januari Hengelo

18 januari Assen

25 januari Lelystad

1 februari Leeuwarden

8 februari Middelburg