publicatie

Spanning juni 2011 :: Immortal Technique revolutionaire hiphop

Spanning, juni 2011

HET RIJKE ROOIE LEVEN – deel 69

Immortal Technique revolutionaire hiphop

Tekst: Leon Botter

Hiphop wordt vaak geassocieerd met geweld, seksisme en materialisme. Niet zo gek als je de videoclips op MTV ziet, maar voor een hiphopliefhebber zoals ik is dat erg frustrerend. Voordat grote platenbazen ontdekten dat ze veel geld konden verdienen door hiphop te commer-cialiseren, ging het om veel meer dan muzikaal succes. Hiphop is begonnen als een subcultuur van de Amerikaanse en vaak zwarte onderklasse. Het is een ideale spreekbuis gebleken voor de arme, zwarte jeugd om maatschappelijke problemen naar buiten te brengen. Je hoeft geen dure gitaar te kopen, je hoeft alleen maar teksten te bedenken en de muziek kun je desnoods maken met je mond door te ‘beatboxen’.

Onder de mainstream hiphop zoals we die meestal op televisie zien, bestaat gelukkig nog een hele ondergrondse wereld van maatschappijkritische, onafhankelijke rappers. De meest getalenteerde en meest kritische rapper van het moment is zonder twijfel Immortal Technique. Hij brengt wereldwijd muziek uit zonder een grote platenmaatschappij en in zijn harde teksten steekt hij niet onder stoelen of banken dat hij socialist is.

Immortal Technique heet eigenlijk Felipe Andres Coronel en is geboren in een militair ziekenhuis in Lima, Peru. De rapper snapt door zijn afkomst heel goed waar het steeds om gaat in de wereld: ‘Ik kom daar vandaan waar ze democratische leiders afzetten. Niet voor het volk, maar voor de lezers van het Financieele Dagblad.’

In het getto van Harlem, New York, groeide hij op in armoede. In het nummer ‘Harlem Streets’ beschrijft hij wat hij om zich heen ziet:

F*ck flossin, mothers are trying to feed children

But gentrification is kicking them out

of their building

A generation of babies born without

health care

Families homeless, thrown the f*ck off of the welfare

(Rot op met je vrijblijvendheid, moeders proberen kinderen te voeden

maar door de sloop van goedkope huizen moeten ze hun huis uit,

Een generatie baby’s geboren zonder gezondheidszorg,

Gezinnen staan op straat en zijn verdomme uit de bijstand geflikkerd)

Deze achtergronden hebben

Immortal Technique onmiskenbaar gevormd. Zijn keiharde, maar intelligente teksten richten zich tegen het Amerikaanse imperialisme, racisme, armoede en het kapitalisme in het algemeen. Een goed voorbeeld is het nummer ‘4th branch’ van het album ‘Revolutionary Volume 2’. Daarop gaat Immortal Technique in op de hypocriete houding van Amerika in de War on Terror en het invoeren van de Patriot Act.

Guantánamo Bay, federal incarceration

How could this be, the land of the free, home of the brave?

Indigenous holocaust, and the home of

the slaves

Corporate America, dancing offbeat to

the rhythm

You really think this country never sponsored terrorism?

Human rights violations, we continue

the saga:

El Salvador and the contras in Nicaragua

And on top of that, you still wanna take me to prison,

Just cause I won’t trade humanity for patriotism

(Guantánamo Bay, opsluiting door de staat,

Hoezo land van de vrijen, thuis van de dapperen?

Uitroeiing van indianen en thuis van de slaven

De bv Amerika loopt uit de pas,

Denk je nou echt dat dit land nooit terrorisme sponsorde?

Mensenrechtenschendingen, het verhaal gaat door:

El Salvador en de contra’s in Nicaragua

Daar komt nog eens bij dat jullie me willen opsluiten,

omdat ik het menszijn niet inruil voor het landsbelang)

Veel kritische artiesten wordt verweten dat ze hun idealen alleen met de mond belijden. Dat kan men Immortal Technique in ieder geval niet verwijten. Zo heeft hij een miljoenendeal met een platenmaatschappij afgeslagen, omdat hij onafhankelijk wil blijven. Ook raadt hij zijn fans aan om zijn cd’s vooral te downloaden van het internet om de boodschap te verspreiden. Met de opbrengsten van zijn nieuwste album ‘The 3rd World’ is hij naar Afghanistan gereisd om − zonder bescherming van het Amerikaanse leger − een weeshuis te bouwen. Ook doet hij geregeld mee aan publieke debatten, buurtprojecten en zoekt hij de media op om zijn statements te maken.

Immortal Technique is een bewijs dat je altijd je idealen boven persoonlijk gewin kan blijven stellen. Als een van de meest getalenteerde rappers van de laatste jaren had hij net zoals velen kunnen cashen. Door dat niet te doen, inspireert hij nieuwe generaties muziekliefhebbers en andere artiesten over de hele wereld. De komst van downloaden heeft de muziekindustrie tot wankelen gebracht, maar onafhankelijke muzikanten staan sterker dan ooit. Hun fans kopen de cd’s toch wel. Hoewel de socialistische revolutie die Immortal Technique predikt nog even uitblijft, lijkt de ‘industriële revolutie’ (zo noemt hij het breken van de macht van de grote platenmaatschappijen) steeds meer werkelijkheid te worden. Er is dus nog hoop voor authentieke cultuur die niet bestaat bij de gratie van commercie. In de woorden van de rapper zelf:

“...And the more that mc’s, producers, Dj’s and independent labels start to grasp the conceptuality

of what their contribution to the business of hiphop is, rather than just the music - the more the industry will be forced to change.”

(En hoe meer rappers, producenten, dj’s en onafhankelijke labels het concept doorkrijgen van wat hun bijdrage aan hiphop kan zijn, meer dan alleen de muziek, hoe meer de muziekindustrie gedwongen wordt te veranderen.)