publicatie

Spanning juni 2011 :: Crisis in europa

Spanning, juni 2011

Inleiding

Crisis in europa

De economische crisis woekert al weer enkele jaren voort en bedreigt nu het voortbestaan van enkele landen. Door schreeuwers in het publieke debat wordt bijvoorbeeld de Grieken aangeraden hun eilanden en archeologische vindplaatsen te koop te zetten om uit de crisis te komen. Diezelfde mensen weten dan meestal ook te melden dat het de Grieken hun eigen schuld is, want ze zouden lui zijn, veel te vroeg met pensioen gaan en tot op het bot corrupt. Ook gaan diezelfde schreeuwers fors tekeer tegen de bevolking van de andere Zuid-Europese landen (die ze dan ook beledigend ‘knoflooklanden’ noemen) die in de problemen zijn geraakt. Hulp kunnen deze volken wel vergeten als het aan de schreeuwers ligt.

Anderen die zich iets beschaafder lijken op te stellen, schelden niet maar komen met oplossingen voor het probleem van de schuldencrises. Als het aan hen ligt dat kunnen de Grieken (en Portugezen) leningen ontvangen. In ruil daarvoor moeten die landen dan wel de lonen en uitkeringen verlagen, mensen ontslaan, en overheidseigendom naar de markt brengen. Kortom ze kunnen leningen krijgen in ruil voor het uitvoeren van een neoliberale agenda.

Feit is dat de gewone Grieken als eerste de dupe zijn van de crisis, maar hebben zij hem ook veroorzaakt? Dennis de Jong, onze man in Brussel, laat in deze Spanning zien dat de oplossingen voor de Griekse schuldencrisis die door de Europese Commissie en onze regering worden aangedragen uitsluitend als doel hebben om de banken te redden. De banken die veel te gemakkelijk leningen aan Griekenland verstrekten terwijl ze konden weten dat de economie daar niet stabiel genoeg voor was. De banken de rente-opbrengsten en wij de lasten lijkt het advies van Europa.

Na lezing van het interview met Bastiaan van Apeldoorn is deze houding van de Europese Commissie beter te begrijpen. Een groep mannen van de grootste Europese bedrijven proberen al sinds 1983 de sociale en economische politiek een bepaalde richting uit te sturen. En ze doen dat met succes. Hans van Heijningen en Arjan Vliegenthart spraken met Hans Achterhuis, de Denker des Vaderlands. Hij legt uit dat het neoliberalisme als ideologie een consistent geheel is en geen verzameling van individuele maatregelen.

Wat kunnen we doen tegen het eenzijdig afwentelen van de gevolgen van de crisis op de bevolking? Over deze strijdvraag spraken op 31 mei de partijen van Verenigd Links samen met het Europees Sociaal Forum in Brussel. Hans van Heijningen was erbij en doet kritisch verslag.

De Griekse schuldencrisis is ook aanleiding tot discussies op internet. Arjan Vliegenthart bespreekt de film deptocracy. De film is een aanklacht tegen internationale organisaties als het IMF en de Europese Unie, die de Griekse bevolking op laten draaien voor de crisis, terwijl internationale banken buiten schot blijven. Ook de politieke bazen van Griekenland krijgen er flink van langs.

Leon Botter, voorzitter van ROOD, beschrijft in het Rijke Rooie Leven dat hiphop meer kan zijn dan geweld, seksisme en materialisme. Hij laat ons kennis maken een maatschapijkritische vertolker

van hiphop.