Tribune 6/2010 :: Slap verhaal over kernwapens

Tribune, juni 2010

Nieuws

Slap verhaal over kernwapens

Tekst: Rob Janssen

Aan duidelijkheid liet de motie van SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen niets te wensen over: minister Verhagen moet president Obama duidelijk maken dat de Amerikaanse kernwapens die in Europa zijn gestationeerd niet langer welkom zijn en dat terugtrekking dus gewenst is.

Dat vond een meerderheid van de Tweede Kamer ook en dus was er feitelijk steun in de rug van Obama, die al eerder had laten weten wereldwijd van kernwapens af te willen. Van Velzen vlak na haar succes: “In oorlogstijd worden de Amerikaanse kernwapens aan de Nederlandse Luchtmacht overgedragen. Dat is een regelrechte schending van het non-proliferatieverdrag, dat vastlegt dat het bezit van kernwapens tot de vijf kernmogendheden wordt beperkt. Nu is het aan Verhagen om zich rechtstreeks tot Obama te wenden met dit klemmende verzoek.”

Die kans liet Verhagen enige tijd later tijdens de VN-kernwapenconferentie in New York liggen. Krista van Velzen was zelf als lid van de Nederlandse delegatie daar aanwezig en hoorde Verhagen tot haar verbazing enkel wat vertellen over kernwapenreductie. “Reductie is wat anders dan terugtrekking. Het is een slap verhaal dat te weinig bijdraagt aan een kernwapenvrij Europa. Eindelijk maakt een Amerikaanse president echt werk van ontwapening en dan werkt dit kabinet slechts halfslachtig mee. We hadden het begin kunnen zien van de oplossing, het begin van een kernwapenvrije zone in Europa, maar deze demissionaire minister permitteert zich om een Kamermotie niet uit te voeren en kiest er zo voor om onderdeel van het probleem te blijven.”