Tribune 07/2009 :: Op de bres voor de bus

Tribune, juli/augustus 2009

Actueel

Op de bres voor de bus

De streekbus is een concurrent van de trein en moet dus maar weg: ziedaar de nieuwste oorzaak-gevolgredenering in het openbaar vervoer. In Noord-Brabant dreigt daardoor de eerste buslijn al te verdwijnen. Samen met bewoners kwam de SP in actie en presenteerde meteen haar eigen bus.

Foto: Maurice Boyer Tekst: Rob Janssen

De een z’n brood is de ander z’n dood? Dat zou je kunnen gaan denken, als je de gang van zaken rondom buslijn 173 (Weert-Eindhoven) bekijkt. Want menigeen reageerde logischerwijs verheugd toen de NS de intentie uitsprak om in Maarheeze – ten zuiden van de lichtstad – een nieuw station aan te leggen. Dat diezelfde NS daaraan de voorwaarde verbond dat buslijn 173 als ‘concurrent voor de trein’ dan moest verdwijnen, viel onder meer in Leende en Cranendonck helemaal verkeerd. De bus is namelijk cruciaal voor de inwoners van die plaatsen. Studenten, forenzen, winkelpubliek et cetera: allemaal zijn ze in hoge mate afhankelijk van Lijn 173. Eerst naar station Maarheeze – als dat al mogelijk is – en dan met de trein verder betekent een onacceptabel lange reistijd. En met de auto in de spits rondom knooppunt Leenderheide manoeuvreren wens je je ergste vijand niet toe...

Helen Vereijken uit Leende zag de bui al hangen en ging handtekeningen ophalen voor het behoud van de bus. “Het gaat niet alleen om mensen die goed vooruit kunnen zoals ik, maar ook om ouderen, mensen die slecht ter been zijn of die slechtziend zijn. Als zij met de trein naar het station in Eindhoven moeten, hebben ze een groot probleem. Ze kunnen niet uit de voeten op de stations in Heeze en in Eindhoven, zeker niet als ze ook nog gebruik maken van een rolstoel of rollator. Want wat komen ze allemaal tegen: trappen, tunnels, gevaarlijke perronnetjes, onbemande stations, betaalautomaten met gevaar op skimmen”, aldus Vereijken op 22 juni in Leende. Op die dag presenteerde ze 5000 handtekeningen die deels samen met de SP waren opgehaald in Leende en Cranendonck. Ook maakte ze de uitkomst van een enquête bekend, waaruit bleek dat nagenoeg iedereen in genoemde plaatsen de bus wil behouden.

Even tevoren was een heuse SP-colonne neergestreken op het dorpsplein in het Brabantse plaatsje. Meest in het oog springend was een gloednieuwe SP-touringcar van het gerenommeerde merk Bova. Die was zojuist opgehaald in Veldhoven bij busconstructeur VDL. Directeur Van der Leegte had de sleutels van het opvallende voertuig die middag aan Jan Marijnissen en Agnes Kant overhandigd. “Een Nederlandse bus voor een Nederlandse partij; zeker in deze tijden goed voor de werkgelegenheid van een Nederlands bedrijf”, aldus de VDL-chef.

“Wanneer gaan reizigersbelangen prevaleren boven die van de vervoerder?”

Zo’n bijzondere bus met daarin Kamerleden als Jan Marijnissen, Agnes Kant en Emile Roemer trekt natuurlijk bekijks in Leende. En al helemaal als het tafereel ook nog eens muzikaal wordt omlijst door het trio Twips. Zo’n 400 Leendenaren, bijna tien procent van het inwonertal, trekken naar het dorpsplein en menigeen meldt zich bij de SoeP Express voor een gratis kopje tomatensoep. Jan Marijnissen heeft voor de bus plaatsgenomen en neemt het woord: “Het feit dat lijn 173 in gevaar is, is het gevolg van de vele privatiseringen van een regering die geen verantwoordelijkheden meer wil nemen voor onze publieke voorzieningen. De SP zal er alles aan doen om buslijn 173 te behouden.” Zijn collega-Kamerlid Emile Roemer, woordvoerder openbaar vervoer, trok al meerdere malen aan de bel over de kwestie. “Vorige week nog vroeg ik de staatssecretaris of zij de ‘tegenprestaties’ accepteert die NS eist bij het realiseren van nieuwe treinstations. Ze gaat mijn vraag per brief antwoorden, maar ik zeg nu al: als het antwoord ‘ ja’ is, dan is dat een grof schandaal. Het is de hoogste tijd dat bestuurders de belangen van de reiziger eens laten prevaleren boven die van de vervoerder”, zegt Roemer. Nee, natuurlijk is die SP-touringcar niet enkel en alleen voor deze Brabantse actie op de weg gezet, haast Roemer zich te zeggen. “Puur toeval dat-ie vandaag hier in de buurt werd afgeleverd. We gaan de bus inzetten bij tal van andere acties. En het is naast de SoeP Express natuurlijk een schitterend campagnemiddel met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Bovendien worden SP-leden met deze bus opgehaald als hun afdeling aan de beurt is voor het bezoek aan de Tweede Kamer. Kortom: de kans is groot dat-ie binnenkort bij jou in de buurt is.”

Inhoud