Tribune 07/2009 :: Aziatische arbeiders in Roemenië

Tribune, juli/augustus 2009

Wegwerpkrachten

Aziatische arbeiders in Roemenië

Pionnen op het schaakbord van de arbeidsmigratie

Het is de droom van elke fan: oog in oog staan met je idool en waardevolle levenslessen ingefluisterd krijgen. Regisseur Ken Loach en voetballegende Eric Cantona maakten er een bijzondere film over.

Foto's:Piet den Blanken Tekst:Willem Bos

Fotograaf Piet den Blanken: “In een Amerikaanse krant las ik voor het eerst over Chinese vrouwen die in groten getale in Roemenië werken in de textielindustrie. Opmerkelijk, want hier in West-Europa worden arbeidskrachten uit Azië streng geweerd en tegelijkertijd komen er veel mensen uit Roemenië in West-Europa werken. Ik besloot naar Roemenië te gaan om daar een fotoreportage te maken.

Dankzij een journalist die er al min of meer bekend was kon ik in een aantal bedrijven binnenkomen. Het bleek niet alleen om Chinese vrouwen te gaan, maar ook om mannen en vrouwen uit Bang-ladesh, Vietnam, Korea, India en de Filippijnen. Ze werken er in de bouw, de scheepsbouw en de textielindustrie. Meestal hebben ze een contract voor twee jaar, waarbij de reis en de kost en inwoning zijn inbegrepen. Ze wonen op het fabrieks- terrein en hebben nauwelijks contact met de Roemeense bevolking, waarmee ze vaak ook amper kunnen communiceren. Vakbonden zijn er niet op deze bedrijven. Deze arbeiders zijn met handen en voeten gebonden aan hun werkgevers, die tevens hun pensionhouder en reisagent zijn.

Het zijn niet alleen Roemeense bedrijven die van deze ‘gastarbeiders’ gebruik maken. De grote textielfabriek Sonoma

in Bacau, waar achthonderd Chinese vrouwen werken en het bedrijf Wear waar nu meer dan duizend mannen uit Bang-ladesh werken, zijn van de Italiaanse ondernemer Antonello Gamba. Nu de economische crisis in heel Europa flink doorzet en met name de bouw in Spanje – waar honderdduizenden Roemenen werkten – volledig is ingestort keren veel Roemenen weer terug naar huis. Op termijn zullen dan ook deze Aziatische gasten wel weer plaats moeten maken.”

Inhoud