Tribune 07/2009 :: Looking for Eric

Tribune, juli/augustus 2009

Cinema

De nieuwste Ken Loach

Looking for Eric

Het is de droom van elke fan: oog in oog staan met je idool en waardevolle levenslessen ingefluisterd krijgen. Regisseur Ken Loach en voetballegende Eric Cantona maakten er een bijzondere film over.

Foto:Cinéart Tekst:Daniël de Jongh

“Als meeuwen een vissersboot volgen, dan is dat omdat ze denken dat er sardientjes in zee zullen worden gegooid.” Wie dacht dat Cruijff de enige voetballegende is met ondoorgrondelijke filosofische dieptes, kent Eric Cantona nog niet. In de jaren negentig voetbalde hij Manchester United van het ene kampioenschap naar het andere, de club met volgens kenners de grootste supportersschare ter wereld. Hij keerde het voetbal in 1997 nogal onverwacht de rug toe: “Ik kon mezelf niet meer verbeteren, dan gaat de lol eraf.” Maar door zijn supporters wordt ‘King Eric’ nog altijd op handen gedragen.

Eric Bishop, een postbode uit Manchester, is zo’n diehard fan. Ooit was hij de plaatselijke danskampioen, die trouwde met het mooiste meisje van de stad. Nu zorgt hij als gescheiden vader voor twee losgeslagen pleegkinderen uit een later huwelijk en houdt hij het hoofd ternauwernood boven water. Als de chaos hem te veel wordt, wendt hij zich tot de levensgrote poster van Cantona die zijn slaapkamer siert en vraagt hem om raad. “Jij hebt toch ook aan de grond gezeten”, mijmert Bishop, denkend aan de legendarische schorsingen die de opvliegende voetballer werden opgelegd. Het onwaarschijnlijke gebeurt. Plots staat de man achter hem die ooit het publiek in sprong om een scheldende supporter een karateschop te verkopen, en tijdens een persconferentie naar aanleiding van het incident niets meer prijsgaf dan de meeuwenopmerking. Hij helpt hem zijn leven weer in eigen hand te nemen en leert hem belangrijke levenswijsheden. Verras je tegenstander, vertrouw op je vrienden, je staat er niet alleen voor – dat is de kern van de film, al verwoordt Cantona het wat mysterieuzer en geeft Loach er een humoristisch tintje aan.

‘Looking for Eric’ is een bijzondere film. Eric Cantona speelt zichzelf, het door Steve Evets gespeelde personage Eric Bishop is losjes gebaseerd op een bestaande supporter. Het idee voor de film kwam van Cantona zelf, die gefascineerd raakte door de bovenmenselijke krachten die mensen hun idolen toedichten. Hij benaderde regisseur Ken Loach omdat hij hem bewondert om zijn realistische, sociaal betrokken films. Loach staat bekend om zijn gevoel voor authenticiteit: hij plukt zijn acteurs liever uit een plaatselijke pub dan met beroemdheden in zee te gaan. Het script krijgen ze niet van tevoren te lezen – de verbazing op Evets’ gezicht als Cantona opduikt is echt. “We hielden zijn aanwezigheid op de set tot op het laatste moment geheim”, vertelde Loach aan de pers. Een hele prestatie, want overal in Manchester waar de van oorsprong Franse voetballer zijn gezicht laat zien wordt hij belaagd door uitzinnige fans. Het resultaat is een onderhoudende film; soms grappig, soms aangrijpend en hier en daar sterk lijkend op Loach-klassiekers als ‘Raining Stones’. Nieuw is het surrealistische element. Zo verschijnt Cantona alleen in Bishops fantasie. Daar moet je van houden, maar Loach komt ermee weg. Dat een hallucinerende postbode uiteindelijk zichzelf redt is immers geloofwaardiger dan dat zijn idool hem echt bij de hand zou nemen. “Je gaat het pas zien als je het door hebt”, zou onze eigen voetbalfilosoof zeggen.

Looking for Eric is al te zien in België en draait vanaf september ook in Nederland

Inhoud