Tribune 06/2009 :: No Span!

Tribune, juni 2009

Suriname

No Span!

‘Maak je niet druk’, betekent het, ‘geen stress’: No Span! Het is ook de naam waaronder Harry van Bommel onlangs een aantal swingende en zeer druk bezochte bijeenkomsten heeft georganiseerd.

Tekst en foto's: Anja Meulenbelt

een saaie bedoening, maar swingende bijeenkomsten met behalve informatie en discussie ook een flinke dosis cultuur en ontspanning. Dat zijn de bijeenkomsten die Tweede Kamerlid Harry van Bommel de afgelopen maanden namens de SP organiseerde in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Zo voerden in Rotterdam een Creoolse en een Hindoestaanse Surinaams-Nederlandse vrouw een hilarische sketch op, waarin duidelijk werd hoe verschillend de achtergronden van deze twee bevolkingsgroepen zijn. Ze hebben elk hun eigen religie en cultuur, en hun eigen verleden: de ene groep werd naar Suriname gehaald als slaven, de andere als contractarbeiders. Maar ze lopen ook regelmatig tegen dezelfde problemen aan. De stigmatiserende 100- procentscontrole op drugs bijvoorbeeld, die alle reizigers van Paramaribo naar Schiphol treft: ‘Komt zo’n hond, ruikruikruikruik, en dan zal je toch je tas vol hebben met het lekkere eten van je moeder.’

AOW-gat

Natuurlijk hebben veel Surinaamse Nederlanders dezelfde zorgen als andere Nederlanders als het gaat om huisvesting, het behoud van hun buurt, de opleiding van jongeren en de zorg voor ouderen. Maar daarnaast hebben ze ook specifieke problemen. Mensen die minder dan vijftig jaar in Nederland wonen, krijgen bijvoorbeeld geen volledige AOW. Dit treft heel wat oudere Surinaamse Nederlanders die al voor 1975 werkten en belasting betaalden, toen Suriname nog een Nederlandse kolonie was. Een aantal van hen belandt daardoor in de bijstand, en dat betekent weer dat ze maar beperkte tijd in het buitenland mogen verblijven en eerst hun spaarcenten en huisje op moeten eten. Harry van Bommel zet zich in de Tweede Kamer in voor deze groep. “Het is gelukt om de maximale verblijfstijd op te rekken, van drie naar zes maanden. Dat is een goed begin. De SP is er voor om alle beperkende maatregelen op te heffen en het AOW-gat te dichten, zodat ouderen niet meer onnodig in de bijstand komen.”

Suriname: juist nu

Ook op andere punten is vooruitgang geboekt. “Door de inzet van de SP in de Kamer worden Surinaamse studenten nu hetzelfde behandeld als Europese studenten”, vertelt Van Bommel. “Daardoor hoeven zij niet meer een veel hoger bedrag aan collegegeld te betalen. Ook hebben we ervoor gezorgd dat er een aantal verbeteringen is doorgevoerd bij de 100-procentscontrole op Schiphol. Zo wordt er nu meer met de bolletjesscan gewerkt, wat vernederende inwendige controles overbodig maakt.”

Op de No Span-avonden bleken ook de kosten van vliegtickets de gemoederen bezig te houden. Er zijn maar twee luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks op Paramaribo vliegen, en die vragen soms krankzinnige prijzen. Eenzelfde ticket kan de ene keer 300 euro kosten en het volgende moment 2400. Harry van Bommel wil dat de minister, die de maximumtarieven moet goedkeuren, daar iets aan gaat doen.

Verder staan er veranderingen op stapel rondom de ‘toescheidingsovereenkomst’, waarin de rechtspositie is geregeld van Surinamers die vóór de onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland emigreerden. Momenteel houdt de SP samen met de Vereniging Surinaamse Nederlanders een enquête over dit onderwerp. Juist nu de relatie tussen Suriname en Nederland verandert, van een ontwikkelingsrelatie in een vriendschapsrelatie, is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Van Bommel: “Nederland en Suriname nemen geen afscheid van elkaar maar gaan samen verder.”

Inhoud