Tribune 06/2009 :: Europese verkiezingen: opnieuw twee zetels

Tribune, juni 2009

Europa

“Europese verkiezingen: opnieuw twee zetels”

De Europese verkiezingen op 4 juni resulteerden voor de SP in het behoud van twee zetels.

Geen zetelwinst ten opzichte van de verkiezingen van vijf jaar geleden. Wat we wel gewonnen hebben? Dat alle partijen, met uitzondering van D66 en GroenLinks, tegenwoordig kritisch tegenover Europa staan.

Tekst: Rob Janssen Foto: Suzanne van de Kerk

Knus is anders. Het Atrium van het Haagse stadhuis is gigantisch ruim en hoog, strak en wit. Voor kleur zorgt enkel het campagnemateriaal van de politieke partijen, die hier verkiezingsavond houden. Pas als je het doolhof van trappen en loopbruggen trotseert, vind je enige gezelligheid. Namelijk bij de ‘paviljoens’ van de partijen, waar al vroeg op de avond leden, kandidaten en prominenten binnendruppelen.

Zoals ook bij de SP, waar een driemansband met accordeon, gitaar en bas licht verteerbare deuntjes speelt en een enkeling al een eerste pilsje drinkt. Tegen de klok van negen wordt de eerste prognose verwacht. Kartika Liotard, de nummer twee van de SP, staat er ontspannen bij: “De mensen hebben gestemd, dus nu hoef ik niet meer zenuwachtig te zijn.” Toch wordt er reikhalzend uitgekeken naar de exit poll, die om klokslag 21.00 op het grote beeldscherm getoond wordt. Het vertrouwen van Kartika Liotard blijkt terecht: de SP behoudt haar twee zetels. Grote winnaar is de PVV; voor de PvdA zijn de druiven het zuurst.

Even lijkt het alsof er een lichte verwarring door de zaal gaat. De PVV vanuit het niets op vier zetels en de SP wint er geen? Het zou kunnen duiden op een soort van gewenning. Immers: de SP boekte de laatste jaren keer op keer enorme verkiezingsoverwinningen. Duidelijk wordt tevens dat de opkomst opnieuw laag is: rond de 40 procent. Maar als Hans van Leeuwen, presentator van de avond, roept: “Hallo, zijn jullie er nog?”, stijgt er toch een luid applaus op. Dan neemt Agnes Kant het woord: “Onze winst is niet zo’n klapper zoals we die gewend zijn, maar het is dankzij onze jarenlange inzet dat tijdens deze verkiezingen zoveel partijen kritisch ten opzichte van de koers van Europa staan. Anders was de trein gewoon doorgedenderd.”

Partijen als het CDA, VVD en PvdA namen tijdens de campagne de nodige items over van de SP, zoals geen bemoeienis met onze publieke sector, minder regels voor de kleine ondernemer, minder rondpompen van geld en het verminderen van de Europese landbouwuitgaven. “Sinds de door het nee-kamp gewonnen grondwetcampagne in 2005 zijn de partijen snel euro-kritisch geworden.

Tot nu toe vooral in woorden. Wij zullen ze aan hun beloftes houden”, aldus Agnes Kant.

“Brussel nog meer vertalen naar beeld”

Ook uit ze lof aan het adres van lijsttrekker Dennis de Jong, die op dat moment nog niet in de zaal is: “Dennis is een charmante man en is dat tijdens de campagne ook gebleven. Hij heeft zich niet laten verleiden tot scheldpartijen, wat andere partijen wel gedaan hebben.” Als de man in kwestie dan tegen tien uur eindelijk in de zaal arriveert, valt hem een luid en warm applaus ten deel. Ze mogen hem wel, deze Dennis de Jong. Die op de voor hem zo karakteristieke sympathieke wijze de zaal toespreekt: “Je hebt ver-liezers en winnaars en wij staan voor de zoveelste keer bij het rijtje winnaars. Helaas hebben maar vier op de tien mensen gestemd. Zes van de tien mensen waar Brussel zich wel mee bemoeit, hebben hun stem niet laten horen. Onze taak is het om over vijf jaar te zorgen dat deze mensen wel gaan stemmen door te laten zien wat Brussel doet, en vooral niet moet doen.”

Wat later staat Dennis de Jong, wat uit de drukte, de Tribune te woord. Nee, geen verwijt richting die zes van de tien mensen die thuisbleven, benadrukt hij. Het feit dat ze niet gingen stemmen vloeit voort uit het gevoel dat ze geen invloed hebben op Europa. Dat moet de politiek zichzelf verwijten en niet de mensen, zo redeneert het kersverse Europarlementslid. “Aan ons de taak om nog beter te laten zien wat voor verregaande invloed Brussel heeft op bijvoorbeeld postbodes of mensen die werken in de thuiszorg. Kortom: Brussel vertalen naar concreet beeld, zodat over vijf jaar acht van de tien mensen naar de stembus gaan. Want SP stemmen is veel beter dan thuisblijven”, aldus

Dennis de Jong.

Het laatste woord is aan rapper Umit-C die met de aanstekelijke SP-rap ‘Niet Brussel maar de buurt is de basis’ de voeten van de vloer krijgt.

Inhoud