Tribune 06/2009 :: Linksvoor :: Monique Butôt-Visser

Tribune, juni 2009

Linksvoor

“Ik wist dat het beter en linkser kon”

Tekst: Jola van Dijk Foto: Suzanne van de Kerk

Monique Butôt-Visser (42) uit Almere zet zich actief in voor mensen met een lichamelijke beperking. Als de wetgeving voor deze groep onrechtvaardig wordt uitgevoerd, trekt ze aan de bel. Ze weet waar ze over praat: “Op mijn eenendertigste werd ik teruggezet naar zeventig procent van het minimumjeugdloon.”

Je hebt zelf ook een lichamelijke beperking?

“Ja, twaalf jaar geleden heb ik door een ongelukje mijn enkelbanden zwaar verrekt. Drie jaar later zat ik met chronische pijn in een rolstoel. Die bleek te worden veroorzaakt door een aandoening die Complex Regionaal Pijn Syndroom wordt genoemd. De medici zijn er nog steeds niet uit of het komt door die verrekte enkelbanden of dat het genetisch al aanwezig was.”

Wanneer ben je lid geworden van de SP?

“In 2001 omdat ik onrechtmatigheden tegenkwam toen ik arbeidsongeschikt raakte en de WAO in moest. Op mijn eenendertigste werd ik teruggezet naar zeventig procent van het minimumjeugdloon voor een 23-jarige.”

Heb je hobby’s?

“Op de computer creëer ik geinige foto’s door verschillende situaties samen te brengen. Daarnaast maak ik ook websites.”

Welke websites houd je zoal bij?

“De afdelingssite van SP Almere en het digitale lotgenotencontact www.crps-cp.nl. Dat is een website voor en door patiënten met chronische pijn.”

Wat is je favoriete plek op de wereld?

“Frans Catalonië! Vanwege de mensen, de rust, het weer, de bergen en vlaktes, het is alles in een.”

Wat brengt de kapitalist in je boven?

“Ooit de jackpot winnen. Dan begin ik een vakantieverblijf voor mensen met een lichamelijke beperking.”

Inhoud