publicatie

Spanning juni 2009 :: Staat van het bestuur

Spanning, juni 2009

Staat van het bestuur

In 2002 werd de lokale democratie op haar kop gezet. Na een onderzoek door professor Elzinga van de PvdA werd de dualisering ingevoerd. De bedoeling van de dualisering was dat leden van gemeenteraden en Provinciale Staten minder zouden hoeven te vergaderen, meer op hoofdlijnen zouden discussiëren en meer werk zouden kunnen maken van hun taak als volksvertegenwoordiger. De SP was de enige partij die waarschuwde voor de gevaren van de dualisering, die in onze ogen juist zou leiden tot nog meer vergaderen, minder invloed van de volksvertegenwoordigers en nog minder betrokkenheid van burgers. Onlangs spraken de Tweede en Eerste Kamer op initiatief van de SP over de ‘staat van de dualisering’, en bleek dat onze bedenkingen waarheid zijn geworden. Arjan Vliegenthart bepreekt de stand van zaken en geeft tips hoe SP-raadsleden toch de straat in de raad kunnen brengen.

Volgens de Grondwet bestaat het bestuur uit de rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. De landelijke regering bestaat uit de ministers en de koning. Onder de bevolking is veel steun voor het Koningshuis, maar betekent dit ook dat we niets hoeven te veranderen? Ronald van Raak pleit voor een modernisering van de monarchie. Het aanstaande aantreden van een nieuwe Koning is een mooie gelegenheid om het koningschap te ontdoen van alle politieke functies. De laatste jaren zijn aan het bestuur van provincies en gemeenten allerlei hulpstructuren toegevoegd, zoals bestuursregio’s, veiligheidsregio’s en deelraden.

Arnout Hoekstra, lid van de stadsregio Rotterdam, legt uit waarom we deze bestuursregio beter kunnen opheffen. Deelraden moeten in Amsterdam en Rotterdam het bestuur dichter bij de mensen brengen, maar blijken in de praktijk een nieuwe bestuurslaag die vooral wedijvert met de centrale gemeente. Amsterdammer Laurens Ivens en Rotterdammer Kevin Levie geven hun kritische visie op de toekomst van de deelraden. Maar wat wil de SP dan wel? Erik de Vries doet een suggestie voor kleinere provincies, rechtstreeks gekozen besturen die de functies van de huidige bestuursregio’s, veiligheidsregio’s, maar ook het bestuur van de waterschappen, kunnen overnemen.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat niet alleen uit Nederland, maar ook uit Aruba en de Nederlandse Antillen. Op 15 mei zeiden de inwoners van Curaçao met een kleine meerderheid ‘ja’ tegen een voorstel voor nieuwe staatkundige verhoudingen. Curaçao en Sint Maarten willen, net als nu Aruba, een land worden binnen het Koninkrijk. De kleine eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius worden een speciaal soort gemeenten van Nederland. Ronald van Raak laat zien dat we nog een lange weg hebben te gaan voordat goed bestuur en gezonde financiën op de eilanden zijn geregeld. Guido van Leemput vertelt over zijn onderzoek naar belastingontwijking door oliemultinational NuStar op het kleine Sint Eustatius. Arnold Merkies doet verslag van zijn onderzoek naar de speciale economische zones op Curaçao, waar internationale internetbedrijven zich vestigen om belastingen te ontwijken. Ook deze bedrijven moeten volgens hem gewoon belasting betalen en bijdragen aan de ontwikkeling van de eilanden.

In Het Rijke Rooie leven laat Peter Sas zien hoe de filosoof Jürgen Habermas vindt dat de dagelijkse strijd van socialisten verbindt met het vraagstuk van communicatie en de betekenis van woorden. De ontwikkelingen van het wereldwijde Internet zijn een goede aanleiding om de boeken van Habermas weer eens af te stoffen.