Tribune 5/2010 :: Linksvoor :: Harry van Kampen

Tribune, mei 2010

Linksvoor

‘SP’ers stralen iets vrolijks uit’

Tekst: Jola van Dijk Foto: Karen Veldkamp

Harry van Kampen (54) uit het Overijsselse Stoevinghe heeft iets met motorvoertuigen. Hij werkt als buschauffeur en verzamelt legervoertuigen uit de Koude Oorlog. Als gemeenteraadslid in Raalte richt hij zich op openbaar vervoer en wegen en hij was ook nog chauffeur van de SP-brandweerauto.

Hoe lang ben je al lid van de SP?

“Sinds 2000. Door wat acties van een SP’er binnen FNV Bondgenoten groeide mijn interesse. Het leuke aan SP’ers vind ik dat ze altijd iets vrolijks uitstralen. Al zijn ze kritisch, ze weten het aardig te brengen en dan bereik je ook meer mensen.”

Heb je nog politieke ambities?

“Ik ben beschikbaar, maar als er een betere is, is het helemaal goed. We moeten het als club voor elkaar krijgen. Het is niet zo interessant wie het doet, als het maar gebeurt.”

Wat haalt de kapitalist in je naar boven?

Cold War trucks: ik spaar historische militaire tenten, auto’s en toebehoren. Geweldig, hoe stevig ze dat toen maakten.

We zijn ooit zo stom geweest om het te kopen. Nu kun je het beter veiligstellen en aan mensen laten zien, dan er ruzie mee maken.”

Waar láát je dat allemaal?

“Ik woon op een klein bosperceeltje met recreatiewoningen, en daarnaast heb ik in het dorp een schuur gehuurd van een voormalige kringloopwinkel. Daar staan de aanhangwagens en zo.”

Wat is je laatste grote aankoop?

“Een groene shovel die munitiekisten kan tillen. Die hebben we gebruikt in de carnavalsoptocht. Door er een rolstoel op te zetten hebben we uitgebeeld dat het ov rolstoeltoegankelijk moet zijn.”

Wat is je favoriete plek op de wereld?

“In m’n jeugd gingen we iedere zomer op de fiets naar de Kennemerduinen om te kamperen. Nu doe ik dat nog steeds regelmatig, met een historische tent achter de Landrover.”