Tribune 5/2010 :: Jan Marijnissen - Go, Emile, go!

Tribune, mei 2010

Column

Jan Marijnissen:

Go, Emile, go!

In totaal ben ik tien keer lijsttrekker geweest. Voor het eerst in meer dan dertig jaar ben ik bij verkiezingen waar ik rechtstreeks bij betrokken ben, niet de lijsttrekker van de SP. Sterker, ik sta niet eens op de lijst. De dag in mei 1994 waarop Remi Poppe en ik werden beëdigd als Kamerlid, kan ik me herinneren als de dag van gisteren.

Vanaf nu zaten we ook in de Tweede Kamer. Remi en ik wisten vanaf die allereerste dag dat we goed in de gaten gehouden zouden worden, door de andere fracties, door de pers, en vooral door onze stemmers. En de opluchting was dan ook groot toen we vier jaar later, bij de eerste verkiezingen na onze intrede, stegen van twee naar vijf zetels. We hadden het vertrouwen dat de mensen in ons hadden gesteld niet beschaamd, we hadden door ons optreden in en buiten de Kamer zelfs meer mensen overtuigd dat een stem op de SP geen verloren stem is. Daarna ging het snel. Van vijf naar negen, en daarna vijfentwintig Kamerzetels in 2006. Zelfs regeringsdeelname kwam in het vizier. Wij allen hoopten dat het CDA en de PvdA wilden opschuiven zodat er ruimte zou komen voor ons in het kabinet. Maar daarvan was geen sprake. Het CDA, en later ook de PvdA, gaven er de voorkeur aan het oude beleid voort

te zetten. Het resultaat hebben we de afgelopen drie jaar kunnen zien…

Emile Roemer is bij deze verkiezingen de lijsttrekker van de SP. Als jonge jongen heeft hij de afdeling Boxmeer opgericht. Hij bouwde de afdeling uit, werd raadslid en daarna wethouder. Sinds 2006 is hij Kamerlid en verdienstelijk woordvoerder Verkeer en Waterstaat, en nu dus de eerste man van de SP. Ik ken Emile al zo lang we allebei actief zijn voor ‘de Beste Partij van Nederland’. Velen zien in hem de joviale Brabander (is-ie ook); anderen zien ’m als de onderwijzer, die-ie ooit was (is-ie nog steeds); weer anderen zien de vastberaden aanvoerder van de strijd voor een eerlijke inkomensverdeling en goed onderwijs en goede zorg (is-ie nog het meest). Ik zie in hem de man die leiding geeft aan de Tweede Kamerfractie, anderen inspireert en motiveert, en altijd scherp ons doel in het vizier houdt. Emile, en al die ander SP’ers, zet ’m op! Er is een wereld te winnen voor de gewone mensen van dit land; de mensen die de haver verdienen maar ’m niet krijgen.

Jan Marijnissen