publicatie

Tribune 04/2009 :: De ploeg met de bolletjestrui

Tribune, april 2009

SP Wielerteam

De ploeg met de bolletjestrui

Op 21 maart deed het SP-wielerteam voor de derde keer mee aan de Joop Zoetemelk Classic. Deze fietstocht door het Groene Hart is één van de koersen in het programma van de ploeg van de tomaat. Reden genoeg voor een nadere kennismaking.

Tekst Renee Minnaar Foto Fenna Vergeer en Renée Minnaar

Acht leden van het SP-wielerteam staan in Leiden aan de start van de Joop Zoetemelk Classic. Zelfs temidden van een enorme, kleurrijke menigte springt de tomaten-bolletjestrui duidelijk eruit. Drie leden kiezen voor de rit van 150 kilometer, vier anderen nemen de variant van 75 kilometer en zelf vind ik 45 kilometer wel voldoende.

Om half negen verricht Joop Zoetemelk persoonlijk het startschot. Massaal spurten wielrijders voor de langere afstanden weg. Ondanks een strakblauwe lucht is het koud, maar de zon belooft een mooi begin van de lente. De natuur ontplooit zich langzaam. De lammetjes zijn zo klein dat ze nog onbeholpen door de polder struikelen. Overal stralen narcissen, maar verder wordt er weinig gebloeid. De sneeuwklokjes hebben het loodje gelegd en de krokussen zien er moe uit. De groenige waas over bomen en struiken bewijst echter dat de lente op uitbarsten staat.

De tocht wordt jaarlijks georganiseerd om meer bekendheid te geven aan het Groene Hart, een tamelijk dunbevolkt polderlandschap dat wordt begrensd door Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Het is een uniek stuk natuur van oude veenweidegebieden vol plassen, sloten en rivieren, waar veel weidevogels hun broedplek hebben. Het Groene Hart geldt als de longen van de Randstad en heeft formeel een beschermde status.

Maar de longen worden bedreigd. Talrijke gemeenten schromen niet om telkens kleine stukjes van het Groene Hart af te knabbelen ten gunste van nieuwe bedrijfsterreinen of dure woningbouw. Verder worden er voortdurend plannen gesmeed voor de aanleg van wegen door prachtige groengebieden. Ook de HSL brengt er schade toe.

“Vooral hartstikke gezellig”

Er wordt goed voor ons gezorgd onderweg: na twintig kilometer staat er al een kraampje met krentenbollen, appels en melk . Ontspannen staat een groepje fietsers met elkaar te praten. Een dame uit Limburg doet aangenaam verrast over de schoonheid van het Groene Hart: “Ik was hier nooit eerder geweest. Eigenlijk dacht ik altijd dat een polderlandschap saai zou zijn, maar het is erg afwisselend.” Een andere deelnemer complimenteert de SP met het wielerteam: “Andere politieke partijen heb ik nog nooit ergens met een fietsploeg gezien.”

René Roovers, SP-fractiemedewerker in Brussel en hartstochtelijk wielrenner, ziet het fietsen in SP-verband als een mooie combinatie van sport en politiek. “Het idee van een SP-wielerteam ontstond bij de Europese Verkiezingen in 2004. We schreven ons in voor de Amstel Gold Race in Limburg, waar we ‘s zaterdag meereden met de amateurs. De dag daarna, tijdens de ronde van de profs, deelden we verkiezingsfolders uit. Overnachten deden we bij leden van de afdeling Valkenburg. Nuttig, maar vooral hartstikke gezellig dus.”

De actie in Valkenburg smaakte naar meer. Hetzelfde jaar deed het wielerteam mee aan een fietstocht langs de Betuwelijn als protest tegen de gigantische infrastructurele geldverspilling. Bij de klimaatcampagne ‘De Groene Draad’ reden Kamerleden in de SP-raketfiets mee tijdens een estafette van Hilversum naar Cadzand. Ze werden vergezeld door leden van het wielerteam. Een onderweg uitgerolde kabel markeerde tot waar Nederland onder water zou verdwijnen bij de verwachte opwarming van de aarde. En de wielerronde ‘Ride for the Roses’, waarvan de opbrengst bestemd is voor de kankerbestrijding, staat inmiddels jaarlijks op de agenda.

“Nee”, bekent René Roovers, “er zijn geen tours waar we nee tegen zeggen. Belangrijk is dat we als SP de fiets promoten als alternatief vervoermiddel voor de korte afstand. Daarbij promoten we ook de partij. En verder is het gewoon vreselijk leuk om te fietsen.” Momenteel heeft het SP-wielerteam veertig leden. Uitbreiding is welkom en het soort fiets of de snelheid maakt niet uit. Surf voor meer informatie naar de site.