publicatie

Tribune 11/2001 EEN van de 26.367

EEN

Tribune 16 november 2001

van de 26.367

'De plaatselijke media gaan er al vanuit dat we in maart in de raad komen. En ik denk dat ze gelijk hebben.' Na lang aarzelen heeft de SP-afdeling Weert onlangs besloten mee te doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen, en vervolgens heeft ze zonder aarzelen Paul Lempens gekozen tot lijsttrekker.

'Vier jaar geleden was ik net afdelingsvoorzitter. We besloten toen niet mee te doen omdat de afdeling een beetje ingedut was, en we te weinig zekere kandidaten hadden. Nu staan we er gelukkig een stuk beter voor.'

Sinds '98 is niet alleen de afdeling Weert gegroeid, maar heeft ook Paul het één en ander meegemaakt. 'Ik heb een jaar

op de Filippijnen gewerkt voor Lihuk, een linkse organisatie die zich het lot aantrekt van de sloppenwijkbewoners. Engelstalige folders schrijven om fondsen te werven, een website opzetten, acties voeren voor vervangende legale woonruimte als de sloppen weer eens gesloopt dreigden te worden, dat soort dingen. Het was een heel politiek jaar. De Filippijnen zíjn politiek, in alle opzichten. Als er bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter moet komen voor de tafeltennisclub, gebeurt dat met een enorme verkiezingsstrijd.

Paul Lempens (27)

Verloofd met Crislen, bibliotheek-medewerker bij de TU Eindhoven

Hobby's: muziek (passief en actief), contacten met vrienden, nieuws

Grootste hekel aan: kortzichtigheid, snel geld willen verdienen zonder te kijken naar wat écht belangrijk is

Bewondering voor: mensen die tegen de stroom in roeien, 'rooie reuzen'

De mensen daar kijken op tegen de democratie bij ons. Maar zíj hebben gekozen burgemeesters en wijkbesturen met een eigen budget. Het probleem is niet zo zeer het gebrek aan democratie, maar meer de corruptie. Dictator Marcos is weliswaar vervangen, maar verder zit de oude kliek nog op alle machtsposities.' Het Filippijnenjaar leverde het besef op dat de tegenstellingen er weliswaar scherper zijn, maar dat het machtsvraagstuk in wezen hetzelfde is als in Nederland. 'Meer dan ooit ben ik overtuigd geraakt, dat de politieke strijd vooral aan de basis gevoerd moet worden. Dat geldt voor de Filippijnen, en ook bij ons.' Een ander gevolg van het buitenlandse actiejaar is de relatie met studentenactiviste Crislen. 'Zoiets overkomt je, het had ook in Nederland kunnen gebeuren. Volgend jaar starten we de immigratieprocedure. We hebben het er lang over gehad waar we gingen wonen. Om heel praktische redenen is dat Nederland geworden: hier kunnen we genoeg verdienen om elk jaar een aantal weken naar de Filippijnen te gaan.'

Pauls belangstelling voor de SP dateert van de Kamerverkiezingen van 1994, de eerste keer dat hij mocht stemmen. 'Er stond toen zo'n blok in de krant met de verschillende partijen en de standpunten die ze hebben over allerlei onderwerpen. Ik merkte dat wat ik vond, duidelijk het dichtste bij SP-meningen lag. En dus heb ik SP gestemd. Later las ik over een actie die de partij hier in Weert voerde voor een lift op het station. Hé, ze dóen ook wat, dacht ik toen. Ik heb de telefoon gepakt en gezegd dat ik wel meer wilde doen, dan alleen stemmen.' Dat méér doen is inmiddels uitgegroeid tot het voorzitten van de afdeling en het aanvoeren van de verkiezingslijst. 'Een goede combinatie. Het voorkomt dat de fractie zich te parlementair gaat gedragen. Met de verkiezingen gaan we de sympathie oogsten die we de afgelopen tijd gekweekt hebben met allerlei acties die we gevoerd hebben. Ik zie het als een eer dat ik daar leiding aan mag geven. En ik heb er alle vertrouwen in. Het is geweldig om te zien dat steeds meer mensen zich in Weert met de SP gaan bemoeien.'

Inhoud

  • Nieuws / Agenda / Bulletin Board / De woorden uit de mond
  • Column Jan Marijnissen: Onze tijdgenoot Erasmus
  • Het leek wel 'mode' de laatste jaren: sluiting van kleine ziekenhuizen. Een terugtrekkende overheid, megalomane ziekenhuismanagers en specialisten die dromen van het 'grote werk' zorgden voor een stroom van fusies, inkrimpingen en sluitingen. Maar het verzet vanuit patiënten en personeel groeit en boekt succes.
  • 'Als je naar voren brengt, dat milieu en opvoeding óók erfelijk bepaald zijn, ontstaat er een gevoel van onmacht. Daarom wordt er met name vanuit de linkse hoek uiterst terughoudend gereageerd op genetisch onderzoek.' Professor Hans Galjaard houdt – ook na zijn pensionering – graag vlammende betogen. En schuwt daarbij ook de zere tenen van de Tribune niet.

  • Als de Nederlandse bevolking het mocht bepalen, zei ze nee tegen de euro. Dat blijkt uit een enquête die het NIPO onlangs hield in opdracht van de SP en EN Magazine. Ook de overdracht van nog meer bevoegdheden aan 'Brussel' zien we niet zitten.

  • Pal tegen de Nederlandse grens willen de Duitsers een burgervliegveld aanleggen. De vliegroutes komen 'netjes' boven Noord-Limburgse woon- en natuurgebieden te liggen. Terwijl omwonenden in verzet komen, pochen planologen en bestuurders over de 'Euregionale' voordelen van vliegveld Laarbruch.

  • Paul Lempens is verloofd met Crislen, hij is bibliotheekmedewerker en hij is EEN van de 26.367.
  • Brieven / ROOD-pagina / Theo de Buurtconciërge; strip van Wim Stevenhagen.