publicatie

Tribune 11/2001 Stop overdracht bevoegdheden aan Brussel

Tribune 16 november 2001

Nederlandse bevolking: ‘Stop overdracht bevoegdheden aan Brussel Als de Nederlandse bevolking het voor het zeggen had, kwam de euro er niet. Dat blijkt uit een enquête die het NIPO onlangs hield in opdracht van de SP en EN Magazine. Zouden de mensen nu naar de stembus mogen over de invoering van de euro, dan zei 47 procent daar NEE tegen, en slechts 40 procent JA. Tekst Dènis Wiering Grafieken Gonnie Sluijs

U

it de enquête blijkt verder dat een meerderheid van de bevolking (58 procent) denkt dat de invoering van de euro ongunstig zal uitpakken. Daarnaast zijn meer mensen vóór (42 procent) dan tegen (39 procent) het ontwerpen van een noodplan voor herinvoering van de gulden, mocht de euro mislukken.

En helemaal duidelijk is het antwoord op de vraag of Nederland meer zeggenschap moet overdragen aan de Europese Unie. Vier van elke vijf mensen (82 procent) geeft aan daartegen te zijn. Slechts 18 procent wil wél meer bevoegdheden overhevelen, blijkt uit de enquête.

Tiny Kox, secretaris van de SP, beschouwt de uitkomsten als een 'driedubbel rood sein voor de regering.' Kox: 'De Nederlandse bevolking veegt echt de vloer aan met het EU-beleid van Paars. Ten eerste willen de mensen de euro niet, ten tweede denken ze dat als-ie wel wordt ingevoerd, het slecht afloopt en ten derde wil meer dan 80 procent dat wordt gestopt met de uitholling van onze democratie door overdracht van meer bevoegdheden aan Brussel. Maar Paars gaat er wél mee door...

Er zijn vele miljoenen uitgegeven aan een enorme propagandacampagne voor de euro en toch zijn er meer mensen tegen de invoering dan ooit. Dan kan je dus gerust zeggen dat die campagne is geflopt. Ondanks de grote weerstand bij de bevolking en de verwachting dat het erg ongunstig gaat aflopen met die euro, weigert de regering een noodplan op te zetten voor herinvoering van de gulden. Paars laat nu een vliegtuig zonder parachutes vliegen omdat ze bang is, dat de bevolking door de aanwezigheid van valschermen zal denken dat het vliegtuig onveilig is. En dat is krankzinnig.'

Kox concludeert dat er geen enkel draagvlak is om verder te gaan met de uitholling van de macht van het Nederlandse parlement. 'De gang van zaken rond de euro moet reden zijn nu echt een streep te trekken: tot hier en geen millimeter verder met het overhevelen van bevoegdheden naar Europa.'

Nederland wil de euro niet

47% van de Nederlandse bevolking is tegen de komst van de euro. Vergeleken met 1998 is het aantal vóórstemmers gelijk en het aantal tegenstemmers met 4% toegenomen. Het verschil is nog nooit zo groot geweest en dat enkele weken voor de invoering van de euro.

Meer mensen voor ontwerp van noodplan

19%

weet niet /

geen mening

42%

ja, noodplan herinvoering gulden nodig

39%

nee, geen noodplan herinvoering gulden nodig

Voor 42% procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is het ontwerp van een noodplan voor de herinvoering van de gulden een welkom idee. 39% denkt dat een noodplan niet nodig is.

Ruime meerderheid vóór beperken bevoegdheden EU

Net als in voorgaande metingen, is een ruime meerderheid van de Nederlanders vóór het niet verder overdragen van bevoegdheden aan Brussel. Dit jaar zegt 82% van de Nederlanders dat Nederland niet meer bevoegdheden moet overdragen aan de Europese Unie. Slechts 18% is voor het overdragen van meer bevoegdheden.

Weinig vertrouwen in euro

16%

weet niet

12%

zeer ongunstig

3%

zeer gunstig

23%

tamelijk gunstig

46%

tamelijk ongunstig

De meerderheid van de Nederlanders van 18 jaar en ouder (58%) denkt dat de invoering van de euro ongunstig voor Nederland gaat uitpakken. Slechts 3% denkt dat de komst van de euro zeer gunstig zal zijn.

Inhoud

  • Nieuws / Agenda / Bulletin Board / De woorden uit de mond
  • Column Jan Marijnissen: Onze tijdgenoot Erasmus
  • Het leek wel 'mode' de laatste jaren: sluiting van kleine ziekenhuizen. Een terugtrekkende overheid, megalomane ziekenhuismanagers en specialisten die dromen van het 'grote werk' zorgden voor een stroom van fusies, inkrimpingen en sluitingen. Maar het verzet vanuit patiënten en personeel groeit en boekt succes.
  • 'Als je naar voren brengt, dat milieu en opvoeding óók erfelijk bepaald zijn, ontstaat er een gevoel van onmacht. Daarom wordt er met name vanuit de linkse hoek uiterst terughoudend gereageerd op genetisch onderzoek.' Professor Hans Galjaard houdt – ook na zijn pensionering – graag vlammende betogen. En schuwt daarbij ook de zere tenen van de Tribune niet.

  • Als de Nederlandse bevolking het mocht bepalen, zei ze nee tegen de euro. Dat blijkt uit een enquête die het NIPO onlangs hield in opdracht van de SP en EN Magazine. Ook de overdracht van nog meer bevoegdheden aan 'Brussel' zien we niet zitten.

  • Pal tegen de Nederlandse grens willen de Duitsers een burgervliegveld aanleggen. De vliegroutes komen 'netjes' boven Noord-Limburgse woon- en natuurgebieden te liggen. Terwijl omwonenden in verzet komen, pochen planologen en bestuurders over de 'Euregionale' voordelen van vliegveld Laarbruch.

  • Paul Lempens is verloofd met Crislen, hij is bibliotheekmedewerker en hij is EEN van de 26.367.
  • Brieven / ROOD-pagina / Theo de Buurtconciërge; strip van Wim Stevenhagen.