publicatie

Tribune 04/2001 Column Jan Marijnissen: Loon naar werken

Tribune 13 april 2001

De Nationale Bijzaak

Wekenlang opende het journaal met de problemen rond het mond- en klauwzeer, maar dat was nu in één klap in de vergetelheid geraakt. Nu ging het nog maar om één ding: de Nationale Bijzaak, de verloving tussen onze kroonprins en Máxima. Vooraf hadden wij twee zaken gesteld: ten eerste dat de vader van Máxima, moreel en politieke medeverantwoordelijk voor de misdaden van het Videla-regime, niet aanwezig mocht zijn bij het huwelijk en andere officiële plechtigheden, en dat Máxima zou moeten aangeven hoe zij staat tegenover zaken als democratie, mensenrechten, en ook het schrikbewind van Videla. Dat beide zaken nu geregeld zijn, is zeker te danken aan de diplomatieke acrobatiek van premier Kok, maar eveneens aan het publieke debat over deze zaak. Het is goed geweest dat wij ons niet hebben gehouden aan de radiostilte waartoe diezelfde Wim Kok ons opriep. Juist doordat velen zich uitspraken over de ongewenstheid van Jorge Zorreguieta, ontstond er druk en dankzij die druk hebben de Oranjes en Zorreguieta’s moeten inbinden. Maar de hele gang van zaken laat toch weer zien hoe achterhaald het systeem van de monarchie eigenlijk is. Democratie en openheid gaan hand in hand; monarchie en geheimzinnigheid eveneens. De Kamer mag nu de bruid van de koning ‘kiezen’, het zou beter zijn als de volksvertegenwoordiging het staatshoofd zelf zou kiezen. Dat zou recht doen aan de democratie en verlost ons van de Nationale Bijzaak die zich elke keer weer aan ons opdringt. We kunnen ons dan weer richten op de Nationale Hoofdzaak: het stoppen van de uitverkoop van de beschaving door Paars.

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • column Jan Marijnissen: De Nationale Bijzaak
  • Stop de uitverkoop van de beschaving: De Solidariteit Sneuvelt. (slot)
  • ‘Toen we begonnen met De leugen regeert was de verwachting dat de Telegraaf het vaakst aan bod zou komen, vertelt VARA-presentator Felix Meurders. ‘Dat bleek echter reuze mee te vallen. Verrassend genoeg bleken ook de zogenaamd gerenommeerde bladen enorme uitglijers te maken.’
  • Liefst 3434 negatieve ervaringen met de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Dat is de trieste oogst van een klachtenweek die de SP in maart hield rond de WVG. Zeven jaar bestaat de wet nu, maar het is nog steeds een doffe ellende.
  • Bijna zes jaar geleden vond het drama Srebrenica plaats: duizenden moslim-mannen werden gedood. Hun vrouwen en kinderen bleven achter. SP-Kamerlid Agnes Kant bezocht deze weduwen en trof schrijnende situaties aan.
  • In 1987 ging het roer in Ierland radicaal om. Er werd een Keltische variant van het poldermodel ingevoerd, met een extreem neoliberaal karakter. Met de economie gaat het sindsdien stijl bergop. Maar de schaduwzijden blijven ook de Ieren niet bespaard…
  • Máxima heeft spijt, papa Zorreguieta blijft thuis, Willem-Alexander vond zichzelf maar dom, Kok heeft alle problemen rond de verloving diplomatiek opgelost. Wat heeft de SP dan nog te mopperen?