publicatie

Spanning april 2012 :: Gedoemd tot kwetsbaarheid

Spanning, april 2012

Inleiding

Gedoemd tot kwetsbaarheid

Gedoemd tot kwetsbaarheid zijn de zwakkeren in onze samenleving die keihard getroffen worden door de bezuinigingen die dit rechtse kabinet aan het doorvoeren is. Mensen in de bijstand, werknemers in de sociale werkvoorziening, jonggehandicapten met een Wajong-uitkering en patiënten met geestelijke problemen worden bedreigd in hun bestaanszekerheid. Ook andere kwetsbare groepen zullen de dupe zijn van de verkeerde keuzes die deze rechtse regering maakt. Zo vertelt Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, aan Spanning dat de bezuinigingen op het passend onderwijs rampzalige gevolgen zullen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs aan zorgleerlingen en andere leerlingen.

Gelukkig laat de SP in Boxmeer zien dat het beleid tegen de sociale minima, dat vanuit Den Haag wordt opgelegd en door de overige partijen van het college in Boxmeer wordt gesteund, niet langer wordt gepikt. Voor ons gaan principes immers boven het pluche. Mensen met een bijstandsuitkering langdurig laten werken onder het minimumloon is voor de SP onbespreekbaar.

Verder betoogt SP-Europarlementariër Dennis de Jong in deze Spanning dat de neoliberale lijn die momenteel door Brussel gevolgd wordt op verschillende manieren de sociale rechten en arbeidsvoorwaarden van werknemers uitkleedt. Onder meer door de regel ‘gelijk loon voor gelijk werk’ in Europese lidstaten met voeten te treden.

In Frankrijk breken spannende tijden aan met de presidentsverkiezingen in aantocht. Blijft de rechtse president Sarkozy zitten of neemt de sociaal-democraat Hollande het roer over? Hollande heeft in ieder geval een aantal interessante plannen op tafel gelegd om de economische crisis aan te pakken. Ook de kandidaat van het socialistische Links Front, Mélenchon, doet het goed in de peilingen en kan zo nodig druk uitoefenen op Hollande om zijn beloften aan de kiezer waar te maken.

In zijn artikel ‘Help me, ik ben vrij!’ betoogt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak dat politici die de bemoeienis van de overheid met de samenleving willen beperken, er aan voorbijgaan dat vrije landen meestal ook de meest georganiseerde landen zijn.

In het eerste deel van de nieuwe rubriek ‘Parels uit de parlementaire geschiedenis’ beschrijft historicus Bram Mellink de totstandkoming van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Een wet die breed gesteund werd door alle partijen, maar nu door dit rechtse kabinet langzaamaan wordt afgebroken.

Ten slotte geeft SP-senator Tuur Elzinga aan dat er steeds meer organisaties zijn die de mening van de SP delen dat groeiende inkomensongelijkheid om meerdere redenen een slechte zaak is. Zo stelt de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) dat er een verband bestaat tussen grote inkomensongelijkheid en het stagneren van de economische groei. De oplossingen die de OESO aandraagt voor deze kwestie komen in grote lijnen overeen met die van de SP en juichen wij dan ook van harte toe.