publicatie

Spanning april 2012 :: Bezuinigingen treffen vooral de zwaksten

Spanning, april 2012

Bezuinigingen treffen vooral de zwaksten

Tekst: Tijmen Lucie

Hoewel de onderhandelingen tussen de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV nog in volle gang zijn, is wel duidelijk dat er opnieuw fors bezuinigd gaat worden. Dit rechtse kabinet is vast van plan om het begrotingstekort voor 2013 onder de 3 procent te krijgen, zoals door Brussel wordt opgelegd.

De SP stelt dat je andere keuzes moet maken dan bijvoorbeeld verhoging van de BTW. De drie-procentnorm zou geen doel op zich moeten zijn en kan ook in 2015 gehaald worden. Daarbij kan er ruim 10 miljard euro bezuinigd worden door te snijden in de bureaucratie bij zorg en onderwijs, marktwerking in de zorg tegen te gaan, de winstbelasting van grote bedrijven te verhogen, het aantal buitenlandse missies te verminderen en de hypotheekrenteaftrek aan te passen.

Wat nu al opvalt bij de bezuinigingen van 18 miljard euro die in het regeer- en gedoogakkoord voor deze kabinetsperiode zijn opgenomen, is dat de meest kwetsbare groepen in de samenleving de rekening voor de economische crisis gepresenteerd krijgen. Zo worden kinderen in het speciaal onderwijs, werknemers bij de sociale werkplaats en patiënten met geestesziekten dit jaar keihard getroffen. In de grafieken valt te zien wat de totale uitgaven en inkomsten van de overheid zijn, zoals aangegeven in de Miljoenennota van september 2011. Daarbij een overzicht van de bezuinigingen van 5,6 miljard die voor 2012 reeds gepland staan.