publicatie

Tribune 09/2008 :: Linksvoor :: Ronald Boorsma

Tribune, september 2008

Linksvoor

Ronald Boorsma (35), uit het Friese IJlst, kreeg vlak voor de Kamerverkiezingen van 1994 een folder van de SP in zijn handen gedrukt. “Die met die twee torentjes waar een mannetje tomaten tegenaan gooit”, herinnert hij zich. “Ik las de folder en de SP-ideeën spraken me wel aan. Toen schreef ik een brief aan de partij.”

Wat stond er in die brief?

“Ik stelde de vraag hoe de SP die prachtige plannen wilde betalen. Ik kom namelijk uit een middenstandsgezin; mijn vader was melkboer van de SRV. Bij ons was bij wijze van spreken elke fles die kapotviel er eentje te veel. Ik was dus kritisch als het om de centen gaat.”

Nog antwoord gehad?

“Ja. Ik kreeg een brief terug, waarin stond dat onder andere op defensie flink bezuinigd kon worden. Ook werd gewezen op het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Toen werd ik lid.”

Heb je hobby’s?

“Ik hou van voetballen en verder run ik samen met iemand anders een platenlabel dat Not Just Words heet. We geven punkmuziek uit van bands uit onder meer België, Amerika, Zweden, Canada én Nederland.”

Wat is je favoriete plek op de wereld?

“De Zuidwesthoek van Friesland. Het merengebied, de rust, de weidsheid… heerlijk. Ik voel me er thuis.”

Wat brengt de kapitalist in je naar boven?

“Ook toevallig! Toen jij daarnet belde, zat ik op eBay te speuren naar oude punk-platen. Vinyl dus. Soms geef ik wel 60 of 70 euro uit voor een lp, singel of ep.”

Heb je nog politieke ambities?

“Momenteel niet. Ik zit nu in het SP-partijbestuur als regiovertegenwoordiger voor Friesland. Ik werk als docent geschiedenis en ben ook nog eens vader van drie jonge kinderen. Kortom: meer politiek zit er voorlopig niet in, vrees ik!”

Inhoud