publicatie

Tribune 3/2003 EEN van de 40.414 Piet Schattevoet

EEN

Tribune 14 maart 2003

van de 40.414

'Toen ik tussen die 80.000 demonstranten op de Dam stond, kreeg ik een heel warm gevoel. Al die mensen, die enorme massa; als één man tegen de oorlogshitserij van Bush en consorten. Alsof ik thuiskwam na lang weg te zijn geweest. Voor mij stonden twee dames met affiches waar 'Voer eendjes, geen oorlog' op stond. Het waren echt van die Flower Power-types uit de jaren '60. Alleen was hun haar wat grijzer.' Enkele dagen later stond Piet Schattevoet uit het Noord-Limburgse Horst a/d Maas alweer 'Niet in mijn naam'-stickers uit te delen in Venlo. Voor de ingang van het station. Om zeven uur 's morgens. 'Staat u hier nou alleen, omdat er binnenkort Statenverkiezingen zijn?' vroeg de verslag-gever van de Limburgse tv-zender L1. 'Nee, en u weet heel goed dat de SP het hele jaar door op straat en in de wijken te vinden is,' antwoordde Piet gevat. Eerst was hij loodgieter, daarna werkte hij in de bouw en na een hernia verdiende Piet Schattevoet de kost als vertegenwoordiger in doe-het-zelf-artikelen.

Piet Schattevoet

Getrouwd met Mia

Hobby's:

het fokken van Chinchilla-konijnen

Grootste ergernis:

leugenaars en draaikonten

Bewondering voor:

mensen die jaar in jaar uit in de mantelzorg werken

'Vertegenwoordiger is best een zware baan. 's Morgens kon ik vanaf 9 uur bij de winkels terecht, maar als die winkel bijvoorbeeld in Roosendaal was, dan moest ik dus heel vroeg uit de veren. De hele dag was ik op de baan. 's Avonds was ik dan nog eens bezig met het maken van dagrapporten.' In 1990 kreeg hij een klaplong en werd hij afgekeurd. Er volgde een moeilijke periode voor Piet, die tot dan toe altijd hard gewerkt had. Maar na een tijdje begon hij zich meer op zijn omgeving in Horst te oriënteren. En zodoende liep hij regelmatig Paul Geurts - nu een landelijk bekende SP'er - tegen het lijf. In 1993 werd hij lid. 'Het duurde nog een poos voordat ik me echt met politiek ging bezighouden. Het begon eigenlijk, toen ik me aanmeldde voor een scholing. Er werd daar driftig gediscussieerd over politiek en aanverwante zaken en na een tijdje begon ik echt naar die scholingsavonden uit te zien. Daarna ging ik ook meedoen met acties. Zo ben ik erin gerold.' Inmiddels is Piet commissielid en is hij menig avond in het gemeentehuis te vinden. Toch ligt zijn hart bij de dialoog met mensen op straat. 'Ik discussieer nu eenmaal graag met de mensen. Bij zo'n actie tegen de -wapentransporten vind ik het belangrijk om niet alleen zo luid mogelijk je eigen mening te verkondigen, maar ook te luisteren naar mensen die het niet met je eens zijn. Sommige mensen zeiden bijvoorbeeld: Tja, militair ingrijpen is de enige manier om Saddam weg -te krijgen. Ik zei dat ik best begrip heb voor dat standpunt, maar ik probeerde uit te leggen waarom ik het er niet mee eens ben. Misschien komt het door mijn beroep als vertegenwoordiger dat ik gemakkelijk met mensen praat. Eigenlijk is het zo, dat een vertegenwoordiger niet alleen zijn spullen, maar ook zichzelf verkoopt. Ik bedoel niet dat hij toneel speelt of zo. Maar uit ervaring weet ik dat je geen probleem hebt om met mensen in contact te komen, als je je warm opstelt. Daarbij gaat het vaak maar om hele kleine dingen, maar die zijn wel heel belangrijk. Maar wat de mensen ook zeggen, je moet iedereen - en dus ook je opponenten - altijd in zijn of haar waarde laten. Want dan staan ze veel eerder voor je open. Mijn vader zei dat al en ik heb die wijsheid van hem overgenomen.'

Inhoud

  • Pet Schattevoet is één van de 40.414
  • Hans van Heijningen woonde lange tijd in Nicaragua, werd coördinator van Solidariteitsfond XminY, stond prominent op de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen en bennenkort gaathij als fractiemedewerker aan de slag op het Haagse Binnenhof. De wandelgangen van een bewogen mens.
  • Bush, Blair en Balkenende zijn er klaar voor. Wat hen betreft kan de oorlog in Irak zo beginnen. Maar tegelijkertijd groeit het maatschappelijk verzet tegen de onzinnigheid van een preventieve oorlog. Op 15 februari zeiden zes miljoen mensen 'nee!' tegen hun plannen.
  • Vijf jaar geleden werden de eerste asielzoekers op Ameland nog met het nodige wantrouwen bejegend. Nu krijgen ze alle mogelijke steun van de eilandbewoners in hun strjid tgen de 'kostenplaatjes' van het COA. Een reportage over de luide roep om menselijkheid in een krimpende markt.
  • Met een teleurgestelde blik verscheen Servaz van Berkum onlang voor de camera van het NOS-journaal. Tijden het PvdA-congres mochten 'zijn' Jonge Socialisten hun kritische Irak-motie niet indienen. Een gesprek over Patriots, klote-beleid, Mauthausen en de academische inslag van jongeren in de politiek.
  • 'Telkens als ik het afschuwelijke woord oorlog hoor, gaat er een koude rilling door mijn lichaam en hoor ik nog steeds het geluid van de dood; een column van SP fractievoorzitter in Delft, Behnam Taebi.