publicatie

Tribune 02/2000: Column Jan Marijnissen

Over belastingen...

Het was een hels karwei. Duizenden pagina’s lezen en tientallen uren vergaderen. Onderwerp: het nieuwe belastingplan. Hoog is er van de toren geblazen over dit kroonjuweel van Paars: het zou allemaal rechtvaardiger worden. De rijken zouden zelfs terugkomen uit België, beweerde men. Om belasting te betalen zeker!

Onze bezwaren tegen het plan-Zalm/Vermeend:

  • Weer 5 miljard aan lastenverlichting. Het geld is waarlijk wel beter te besteden, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs. Bovendien, de economie draait als een tierelier, dus waarom dan nog extra geld in de economie pompen?
  • Verder vinden wij het onjuist dat er geen nivellering komt. De tegenstellingen zijn de laatste jaren enorm toegenomen: terwijl het aantal miljonairs fors blijft stijgen, stelt het CBS vast dat mensen met een laag inkomen in de laatste 20 jaar er 23 procent op achteruit zijn gegaan.
  • Het is onverteerbaar dat door middel van de vermogensrendementsheffing geen eerlijke belasting wordt opgelegd aan hen die hun geld verdienen met speculeren op de beurs. Zij betalen 1,2 procent belasting over hun vermogen, gebaseerd op een verondersteld rendement van 4 procent, terwijl iedereen weet dat de koersstijging over de laatste 20 jaar jaarlijks gemiddeld zo’n 20 procent is geweest.
  • Tot slot vinden we het onjuist dat er niets gedaan wordt aan de hypotheekrenteaftrek voor de rijken. 7 procent van de bevolking strijkt 45 procent van het geld op!

Dit ‘Vermeende Zalm-plan voor de rechtvaardigheid’ heeft niets met Robin Hood te maken. Het is gewoon een VVD-plan, zelfs zonder PvdA/D66-sausje.

Zie ook: Alternatieve belastingplannen van de SP

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • Column Jan Marijnissen: Over belastingen
  • ‘Boor de Biesbosch niet de grond in’  Brede actie tegen proefboringen in Nationaal Park de Biesbosch.
  • Joop Visser maakt zich kwaad over het studiehuis. ‘Wat nou veertien vakken zelfwerkzaamheid, je hebt toch ook niet veertien vakken gymnastiek?’
  • Mister Fixit en Keizer Karel: zijn bijnamen duiden al aan dat Karel Aalbers handig en machtig is. Hoe de voorzitter van Vitesse een ultramodern stadion wist te ‘regelen’.
  • Onevenwichtig en onrechtvaardig  ‘Hoe legt het kabinet uit dat iemand die hard werkt over 1000 gulden maximaal 520 gulden belasting betaalt, terwijl iemand die 1000 gulden winst boekt via aandelenspeculatie maar 12 gulden belasting betaalt?’
  • Te zot voor woorden! Joop van den Ende wil op de Nederlandse televisie pleegkinderen in de aanbieding doen. Een ideaal middel om het tekort aan pleeggezinnen weg te werken? ‘Dat tekort is er eigenlijk niet,’ zegt organisatieadviseur voor de jeugdzorg Daan Wincke. ‘Het tekort ligt bij de jeugdzorg.’