publicatie

Spanning, februari 2007 :: De provincie: leuker kunnen we het niet maken - column Nico Heijmans

Spanning, februari 2007

De provincie: leuker kunnen we het niet maken

Tekst: Nico Heijmans

Na de gemeenteraads- en landelijke verkiezingen vinden begin maart de écht belangrijke verkiezingen plaats: we gaan stemmen voor de provincie!

Alhoewel, ‘we’? In 2003 bleef meer dan de helft thuis. Slechts 47,6 procent van de burgers nam de moeite om de gang naar de stembus te maken. Het zijn niet echt verkiezingen die aanspreken. Vraag een willekeurige groep mensen wat de provincie nou eigenlijk doet en het blijft vaak beangstigend stil. Vraag hen wie de provinciale fractievoorzitter is van het CDA, de PvdA of de SP en je krijgt geen antwoord.

Niemand kent ons, provinciale politici, en bijna niemand weet wat wij doen. Zijn wij dan zielig? Ik denk van niet. Politiek hoort te gaan over de inhoud, niet over het ego van de mannetjes of vrouwtjes. Is het erg als politiek een beetje saai is? Vooral in de landelijke politiek wordt er te vaak achter de waan van de dag aangelopen. Landelijke politici proberen vaak hijgerig te ‘scoren’. Wij, provinciale politici, doen het allemaal veel rustiger en bedaarder, en natuurlijk veel verstandiger!

Natuurlijk moeten wij er ons wel iets van aantrekken dat minder dan de helft van de kiezers komt opdagen. Maar dat moeten we niet doen door iets dat niet sexy en spannend is met allerlei kunstgrepen op te leuken. Nee, dan zeg ik liever eerlijk: “Leuker kunnen we het niet maken, maar we zouden wel kunnen kijken of we dat provinciale bestuur niet wat dichter bij de mensen kunnen brengen, bijvoorbeeld door sommige provincies op te delen.”

Ik ben ervan overtuigd dat het goed is dat er tussen gemeente en rijk nog een bestuurslaag zit.

Iedereen zal onmiddellijk inzien dat bijvoorbeeld het openbaar busvervoer niet door elke gemeente apart geregeld kan worden. Er zijn redelijk wat zaken die je juist vanuit het regionale belang moet bekijken. Waar zouden we blijven met natuur en milieu als we gemeenten hun gang zouden laten gaan om bijvoorbeeld in een grote concurrentieslag maar steeds meer bedrijfsterrein aan te laten leggen? Wat zou er overblijven van het platteland en van ecologische verbindingen als de provincie daar niet de regie over zou voeren?

Nee, ik ben ervan overtuigd dat het wel degelijk zin heeft om voor de provincie te gaan stemmen. Ik, en de andere lijsttrekkers van de SP, zullen de tijd tot 7 maart veel te horen en te zien zijn op allerlei regionale en provinciale radio- en televisiezenders. We zullen meedoen aan alle debatten. Maar wij realiseren ons natuurlijk heel goed dat wij voor de uitslag en de opkomst bij deze verkiezingen maar een heel beperkte rol kunnen spelen. Een belangrijke rol kan wel gespeeld worden door al die fantastische SP’ers in onze afdelingen. We hebben bij de landelijke verkiezingen een overweldigende winst gehaald. Volgens mij vooral omdat mensen het gevoel hebben dat het anders moet in Nederland, socialer.

Als al die SP’ers die lokaal actief zijn, in de komende campagne weer de straat op gaan, op de markt, aan de deur of waar dan ook, dan laten we zien dat wij de partij zijn die de mensen opzoekt en naar ze luistert. Op deze manier kunnen we de opmars van het ‘sociale Nederland’ versterkt voortzetten. NU ZEKER SP! Voor betere provincies, wat mij betreft te beginnen in Noord-Brabant.

Inhoud