publicatie

Tribune 10/2011 :: Emile Roemer: Het gelijk van Ewout

Tribune, november 2011

Column

Emile Roemer

Het gelijk van Ewout

‘Invoering van de euro betekent niet alleen dat we met dezelfde munt betalen, maar ook dat er één monetaire politiek gevoerd wordt. Dat gaat onherroepelijk problemen opleveren, die nauwelijks op te lossen zijn.’

Dat zei Ewout Irrgang in 2002. Profetische woorden, zo blijkt nu. De Europese leiders blijven maar doormodderen om tot een oplossing voor de eurocrisis te komen. Ze komen er niet uit, simpelweg omdat de nationale belangen te ver uiteenlopen.

De SP was niet tegen de euro omdat we zo graag geld wisselen bij de grens, maar omdat je alleen een gezamenlijke munt kunt hebben als je de monetaire soevereiniteit opgeeft. Maar dat betekent dat Nederlanders mede gaan opdraaien voor de strapatsen van Berlusconi, de onstabiele factor in de Italiaanse politiek, en de schulden van Griekenland. Daar zit Nederland niet op te wachten. Zolang Brussel nog geen warme gevoelens oproept bij de Europese bevolking zal het doormodderen blijven.

We delen onze munt, maar niet dezelfde waarden. We zijn bereid tot goede samenwerking, maar willen wel zelf bepalen hoe we ons land inrichten. De euro is niet de bekroning op Europese samenwerking geworden, maar een splijtzwam die ons steeds verder in de Europese financiële strop drukt. We kunnen nu vaststellen dat landen alleen dichter bij elkaar komen als de bevolking dat wil; dat dwing je niet af met een centrale munt. Dat had Ewout in 2002 al heel goed gezien.

Emile Roemer, fractievoorzitter SP