publicatie

Tribune 10/2011 :: Bezuinigingsblues

Tribune, november 2011

Bezuinigingsblues

Even voorstellen: Peter Reuvekamp, 45, Groninger, chronisch ziek en gehandicapt, medewerker sociale werkvoorziening. Terwijl de bezuinigingen aan de hoogste inkomens goeddeels voorbijgaan, krijgt iemand als Peter Reuvekamp er aan alle kanten mee te maken. De sterkste schouders de zwaarste lasten laten dragen is duidelijk niet het uitgangspunt van het kabinet-Rutte.

tekst: Jola van Dijk foto: Thea Mulder, Foolcolor Media

Gezondheid: Reuvekamp lijdt aan schizofrenie en heeft een bovenbeenprothese als gevolg van kanker. Zijn eigen risico stijgt komend jaar met 50 euro, zijn zorgpremie naar verwachting met 50 euro per jaar en zijn zorgtoeslag gaat omlaag (vermoedelijk met 40 euro). Vanwege de medicijnen die hij als chronisch zieke moet slikken, is het eigen risico een verkapte premieverhoging. Chronisch zieken ontvingen hier afgelopen jaar een compensatie van 56 euro voor en kunnen onder voorwaarden een tegemoetkoming krijgen van 150 tot 500 euro. Deze tegemoetkoming zal volgend jaar hoger zijn, maar niet de volledige kostenstijging compenseren. Vanaf 2013 vervalt deze compensatie vermoedelijk helemaal voor Reuvekamp.

Werk: Hij werkt tien uur per week bij de sociale werkvoorziening. Het kabinet bezuinigt landelijk 650 miljoen op de sociale werkplaatsen. Collega’s die uitstromen zullen niet vervangen worden en ondanks toezeggingen van het kabinet dreigt voor de huidige medewerkers afschaffing van de CAO en ontslag. Gelukkig voor Reuvekamp heeft Groningen (mede dankzij inspanningen van de lokale SP) besloten om het grootste deel van deze rijksbezuinigingen voor 2012 op te vangen.

Thuis: Reuvekamp krijgt enkele uren huishoudelijke hulp per week en een bijdrage voor het rijden met een aangepaste auto via de gemeentelijke Wmo-regeling. Groningen heeft hier wel op moeten bezuinigen, waardoor hij voortaan ook voor het rijden met de aangepaste auto een inkomensafhankelijke eigen bijdrage moet betalen.

Hulp: Voor psychiatrische hulp moet hij voortaan een eigen bijdrage van maximaal 200 euro per jaar betalen.

WAO: Hij heeft als onderzoeker voor de universiteit gewerkt en ontvangt nu een WAO-uitkering. Aan deze uitkering verandert vooralsnog niets. Daarmee heeft Reuvekamp geluk, want als hij (zoals veel mensen met schizofrenie) een Wajong- en/of bijstandsuitkering gehad had, zou zijn uitkering verlaagd worden. Bovendien is de uitkering in de toekomst niet meer afhankelijk van het individuele inkomen maar van het gezinsinkomen en zou hij verplicht vrijwilligerswerk moeten doen en mogelijk zelfs onder het minimumloon moeten werken.

Gezin: De kinderbijslag die hij voor zijn 2 kinderen (10 en 15 jaar) ontvangt, stijgt voortaan niet meer mee met de stijging van de prijzen. Op het kindgebonden budget wordt ook fors bezuinigd door het kabinet. Naar verwachting zal dit komend jaar voor het kindgebonden budget van Reuvekamp nog geen gevolgen hebben, daarna wel.

Begeleiding: Reuvekamp krijgt wekelijks begeleiding in verband met zijn schizofrenie en de opvoeding van zijn kinderen. Hij heeft hiervoor een persoonsgebonden budget vanuit de AWBZ. Dit wordt in 2014 een gemeentelijke taak in de Wmo. Of hij zijn begeleiding dan via een persoonsgebonden budget kan blijven regelen, hangt af van het beleid van de gemeente.

Vrijwilligerswerk: Hij is regionaal voorzitter voor de provincie Groningen van Anoiksis, vereniging voor mensen met schizofrenie of chronische psychose. Anoiksis zal ook moeten bezuinigingen, vanwege de forse korting die het kabinet doorvoert op de subsidies voor de belangenbehartiging door patiëntenverenigingen.