Tribune 6/2008 :: Buurten in de buurt

Tribune, juni 2008

Campagne

Buurten in de buurt

Het is één van de grootste SP-campagnes ooit: met ruim een miljoen ZO-kranten zijn 140 afdelingen momenteel op pad. Om te weten te komen wat er speelt in de buurten. En om de bewoners te informeren wat de alternatieven van de SP zijn.

Tekst: Patrick Arink, Jola van Dijk, Rob Janssen, Malu Lüer, Hans Verbakel en Fetse Visser

Foto's: Paul Peters Oss, Hans Verbakel, Patrick Verhagen, Fetse Visser, Rob Voss en Henk Wichard

Arnhem, Sint Marten. Een volkswijk net buiten het centrum. Goedkope appartementen uit de jaren tachtig staan naast kleine arbeiderswoningen uit het begin van de vorige eeuw. Daartussen een enkele koopwoning. “Arnhem kent maar liefst vier Vogelaarwijken”, vertelt Margriet Bleijenberg, voorzitter van de Arnhemse SP. “Sint Marten hoort daar niet bij, maar doordat alle schijnwerpers op die vier wijken staan, is er bijna geen aandacht voor problemen die in andere wijken spelen. Via de buurtenquête willen we de knelpunten in Sint Marten in kaart brengen.”

Een van de knelpunten in de wijk is het onderhoud van woningen. De gemeente Arnhem kwam in maart nog in opspraak nadat bewoners van 51 gemeentepanden in Sint Marten te horen hadden gekregen dat zij binnen een maand hun woning uit moesten. Bewoning van de panden zou niet veilig meer zijn. Bleijenberg: “De gemeente heeft die panden twintig jaar lang laten verkrotten. Ze zouden die panden op moeten knappen in plaats van de bewoners eruit te zetten. Dankzij actie van de bewoners met steun van de SP worden nu noodzakelijke reparaties uitgevoerd. Bovendien mogen de mensen nu tot 1 oktober blijven zodat ze de tijd hebben om een andere woning te zoeken.”

De SP is dus geen onbekende in Sint Marten en dat blijkt wel uit de gesprekken die bij het uitdelen van de ZO-krant gevoerd worden. “He, daar is de SP”, zegt een vrouw enthousiast als ze de deur opendoet. De krant neemt ze graag aan en de vrouw komt met een hele waslijst aan punten hoe de leefbaarheid in de wijk verbeterd zou kunnen worden. “Ik had er al over nagedacht. Ik had vanochtend in de krant al gelezen dat jullie vanavond langs zouden komen”, zegt ze verontschuldigend. “Fijn dat jullie zo actief zijn”, zegt een buurtbewoner in een andere straat. “Jullie doen tenminste wat. Andere politici hoor je alleen maar in verkiezingstijd.”

Twintig kilometer zuidwaarts in Nijmegen-centrum doet een man uit de doeken hoe laag het vertrouwen van veel mensen in de politiek volgens hem is: “Eén mevrouw is zelfs zo boos op de politiek dat ze niet meer tegen me praat sinds ik onze democratie verdedigde.” Om daaraan toe te voegen: “Ik vind het erg goed dat jullie dit doen; jullie hebben nog een idealistisch hart.” Een stelletje loopt langs, de jongen weigert vriendelijk de ZO-krant. Waarop het meisje zegt “Maar het is de SP!”

Marijnissen: “Samen met de bewoners aan de slag om dingen te verbeteren”

‘Wat vindt u van uw buurt?’, luidt de openingsvraag van Amsterdamse SP’ers die met de ZO-krant op pad zijn in de Chassébuurt. De antwoorden zijn overwegend positief. “Vroeger was het maar een saaie boel,” zegt een vrouw die al haar hele leven in de wijk woont, “naar nu is het multicultureel en helpt iedereen elkaar.” Een andere buurtbewoner daarentegen: “Een beetje mengen is goed, maar het moet niet doorschieten. Voor je het weet is het hier net zo als in Oud-West”. Ook het gebrek aan speelplekken en groen en het grote aantal inbraken worden genoemd. De één mist een tafeltennistafel in de wijk; de ander vindt dat “die fietsenrekken best weg zouden kunnen zodat er een geveltuintje kan komen.”

In Helmond koppelen SP’ers de wijkgesprekken aan de misstanden in de thuiszorg in de stad. Hoewel natuurlijk niet iedereen met de thuiszorg te maken heeft, blijken heel wat mensen familie en kennissen te hebben voor wie dat wél geldt. En dus stapelen de praktijkvoorbeelden zich op. En als er thuiszorghulpen aan de deur getroffen worden, is het helemaal mooi natuurlijk. Vervolgafspraken worden ter plekke gemaakt.

Helmond: Koppelen aan thuiszorg

Nijmegen: “Goed dat jullie dit doen”

Arnhem: “Knelpunten in kaart brengen”

Amsterdam: “ Gebrek aan speelplekken”

Niet alleen de 140 lokale afdelingen zijn momenteel in de Nederlandse wijken te vinden. Ook de SP-Kamerleden ‘buurten in de buurten’. Minister Vogelaar wees 40 probleemwijken aan die volgens haar tot ‘prachtwijken’ omgetoverd moeten worden, maar volgens de SP zijn er wel 400 wijken in ons land die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Kamerlid Paulus Jansen: “Wij vinden álle wijken belangrijk en vooral de mensen die er wonen. Daarom is er tijdens alle bezoeken ruim aandacht voor de bewoners.”

Het startschot voor de wijkentour werd door Paulus Jansen, Remi Poppe, Sadet Karabulut en Henk van Gerven in april gegeven in het Heerlense Passart, een oude mijnwerkerswijk die in 1918 werd gebouwd. “Vroeger had je hier nog een coöperatief winkeltje op de hoek”, vertelt de 91-jarige meneer Hoen, die al 61 jaar in Passart woont. “Mensen voelen zich niet veilig en er moet wat gebeuren met sommige woningen, maar het is en blijft een prachtige wijk.”

In Stadskanaal bezochten Jansen en Poppe de Maarsstee, een wijk die bijna in z’n geheel op de nominatie voor sloop staat. Om plaats te maken voor duurdere huur- en koopwoningen. Remi Poppe is te gast bij mevrouw Drenth en constateert: “De onderhoudsstaat is goed en de woning heeft een voor- en achtertuin. Voor deze woningen staan de mensen toch in de rij?” Mevrouw Drenth treurt dat de buurt steeds sneller achteruitgaat nu er steeds meer woningen leeg komen te staan. “De appartementen in de flatjes om ons heen staan bijna allemaal leeg. En ik ben in mijn straat één van de enigen die de tuin nog bijhoudt. De rest doet het niet meer. Alles gaat toch weg, zeggen ze.”

Tijdens de wijkentour blijkt, dat veel bewoners van niet-Vogelaarwijken het jammer vinden dat hun wijk niet tot het lijstje van de minister behoort. Met wat extra aandacht voor hún wijk zou deze een grote sprong vooruit maken, vinden ze. Maar de tour deed ook een aantal wijken aan die wél in Vogelaars ‘Top 40’ staan en opvallend genoeg geven de mensen in die wijken juist aan, dat ze hun wijk liever niét op die lijst hadden gezien. Redenen: de traagheid, het geruzie tussen Rijk, gemeenten en corporaties en het probleem dat oudere plannen niet met nieuw geld mogen worden uitgevoerd, ook al lopen deze projecten prima.

Jan Marijnissen: “Vogelaar wil van boven naar beneden veertig wijken gaan bestieren. Maar wij kiezen ervoor om dat van beneden naar boven in 400 wijken te doen. Huis aan huis onderzoek doen, de mensen vragen hoe het ervoor staat in hun wijk. Om vervolgens samen met hen aan de slag te gaan om dingen te verbeteren. Met de ZO-krant laten we de mensen alvast kennismaken met de partij en onze alternatieven. In de jaren zeventig was onze gouden regel al: ‘De SP zal verbonden zijn met de mensen, of zal niét zijn’. Dat motto staat nog steeds als een huis.”

Heerlen: Paulus Jansen (2e van links) en Remi Poppe (rechts) in oude mijnwerkerswijk Passart

Inhoud