publicatie

Tribune 11/2003 EEN van de 43.029: Ilse Eversen

EEN

Tribune 19 december 2003

van de 43.029 Het was de hausse rond Pim Fortuyn die Ilse deed beslissen lid te worden van de SP. Inmiddels is zij de nieuwe organisatiesecretaris in het kersverse afdelingsbestuur van Gouda. "Ik ben in Amersfoort geboren maar al heel snel daarna naar Gouda verhuisd, en daar ook nooit meer weggegaan. Althans, niet echt, heel even er tussenuit naar Rotterdam waar ik een jaar rechten heb gestudeerd. Als je nog niet precies wist wat je eigenlijk wilde gaan doen, dan ging je rechten studeren. Maar het boeide me toch minder dan ik had gedacht." Ilse stapte over naar de B-verpleging: "Dat beviel beter, maar toen ik mijn opleiding af had, was er geen vacature in de psychiatrie te vinden. Misschien was dat ook een geluk bij een ongeluk. Ik ben al snel daarna terecht gekomen in vrijwilligerswerk bij stichting Het Zwaneburgs Hofje in Gouda: een interkerkelijke organisatie die resocialisatieprojecten uitvoert. Mensen die zijn vastgelopen in de maatschappij kunnen hier terecht om even op adem te komen. Geen echte psychiatrische patiënten of drugsverslaafden. Die verwijzen we naar de betreffende instanties. De Hofjes biedt tijdelijke woonruimte voor een half jaar of desnoods een jaar. Net genoeg voor mensen om met wat begeleiding de draad van het leven weer op te kunnen pakken en voor eigen woonruimte te zorgen." Ilse Eversen (35),

Gouda

Alleenstaande moeder

Hobby's

wandelen, kinderen en de SP

Grootste ergenis:

kortzichtigheid

Bewondering voor:

mensen die hun gedachten, woorden en daden altijd op een lijn hebben

Maar van vrijwilligerswerk kun je niet leven, dus ging Ilse ook aan de slag als intercedente bij verschillende uitzendbureaus. ‘En dat beviel érg goed. Blijkbaar is de combinatie van leiding geven en werken met mensen de juiste mix voor mij. Inmiddels werk ik als personeelsfunctionaris bij een kleinmetaal-bedrijf in Gouda. Ik ben daar de eerste personeelsfunctionaris. Het is zo’n typisch familiebedrijfje waar iedereen eigenlijk alles deed. Toen het groter werd, ging dat niet meer en heeft men besloten sommige functies echt in het leven te roepen.

Naast de drie dagen die Ilse voor het personeel van de kleinmetaal zorgt, heeft ze als alleenstaande moeder thuis de handen vol aan twee kinderen. "De kleinste gaat morgen voor het eerst naar school, heel spannend allemaal. Misschien krijg ik dan ook wat meer tijd voor mijn hobby: de SP. In Gouda hebben we maar één lid in de gemeenteraad, dus fractieondersteuning is heel belangrijk. En natuurlijk voeren we ook veel acties buiten de gemeenteraad. Als organisatiesecretaris is het mijn klus om dat voor te bereiden en te coördineren". En met succes, want acties van de SP voor sociale woningbouw voorkwamen en dat op een braakliggend terrein kantoren zouden worden neergezet: "Daar komen nu woningen; die zijn harder nodig."

Ook nam Ilse het voortouw in een actie rond het thema Red de Solidariteit: "Zo’n honderd organisaties hebben we aangeschreven om deel te nemen in het actieplatform. In navolging van Groningen organiseren we op 13 december een alternatieve kaarsjesmars." De "echte" kaarsjesmars vindt in Gouda jaarlijks plaats op 16 december; een christelijke traditie, waarbij ook een kerstboom wordt aangestoken, bijbelstukken worden voorgelezen en die duizenden toeristen naar Gouda trekt. Ilse: "Wij willen laten zien dat mensen een licht voor elkaar kunnen zijn, elkaars kaarsjes brandend kunnen houden. Dat is denk ik ook mijn belangrijkste drive. De ongelijke verdeling kom je overal tegen, mondiaal maar ook lokaal en op straat. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat het anders kan, en moet. Noem mij een idealist, ik geloof daar in."

Inhoud

  • Eigen bijdragen die meer kosten dan ze opleveren, indicatieinstellingen die overbodig werk doen en mensen langer in het ziekenhuis houden dan nodig is, huisartsen die bezwijken onder de formulieren van alle verschillende zorgverzekeraars. Maar het kan anders.
  • Bart Chabot. Een interview met de schrijver, Bekende Nederlander en Hagenees; op TV een amusante spraakwaterval, in zijn boeken een verbeten infanterist tegen de troepen van magere Hein . ‘Ik wil de dood een doodschop geven,’ zegt hij. Maar ook: ‘Er zit een gek mannetje in mij.’
  • Ooit ging ze met de allereerste Tribunes langs de deur. Later werd ze het boegbeeld van de grootste en felste SP-afdeling in het land. Nu zit ze op het bestuurderspluche. Riet de Wit. Naar eigen zeggen is ze niet veranderd. Maar het werk veranderde des te meer. En haar stad Heerlen al helemáál. Een portret.
  • JUST ACT is een organisatie die zich richt op het informeren van mensen over het belang van de Verenigde Naties in de wereldpolitiek. Zeker na het uitbreken van de oorlog in Irak is deze kwestie gevoelig komen te liggen. Het bewoog de uit Utrecht afkomstige Luciano Pitzalis ertoe JUST ACT op te richten.
  • Column van Jan Marijnissen: Word Wakker!!
  • Ilse Eversen is één van de 43.029