publicatie

Tribune 01/2000: Column Jan Marijnissen

Skyboxen in de St. Jan

Vroeger, toen ik nog misdienaar was, gingen we op de eerste zondag van mei altijd op de fiets naar Den Bosch. Het doel van de bedevaart: een bezoekje aan de Maria-kapel van de St. Jan. Ik kom er nog steeds graag, al weet ik niet precies waarom. De laatste keer dat ik er was – een paar maanden geleden – ging bij mijn moeder de heup weer uit de kom. Een hoop ellende: naar het ziekenhuis, opname en later een operatie en revalidatie. Toen dat alles achter de rug was, had ik haar uitgenodigd weer terug te gaan. Mari-Anne en Lilian gingen ook mee. De altijd grote en magnifieke kerststal zou vast al klaar zijn, op deze zondag voor Kerstmis.

Jammer, de kerststal was nog níet klaar en erger: we mochten de kerk niet in.

"Wat is dat nou?"

"Er wordt verbouwd, want morgen is er een besloten kerstconcert van Van Lanschot-bankiers," zegt de suppoost.

"Pardon?"

"We hebben geld nodig. Van Lanschot betaalt er goed voor en zij nodigen alleen zakenrelaties en andere belangrijke mensen zoals Kamerleden uit. Heel gezellig."

"De katholieke kerk en het grootkapitaal hebben elkaar weer gevonden," is het enige wat ik weet uit te brengen.

Ik rol mijn moeder naar de Maria-kapel. Het is er koud en druk, maar ook stil. Zij bid en ik kijk door mijn wimpers naar de honderden vlammetjes. Hier, in deze kapel, zoeken mensen troost en steun. Er komen ouderen, maar ook jonge mensen, stelletjes zelfs.

Hoe lang duurt het nog: Deze Maria wordt gesponsord door verzekeringsmaatschappij Aegon.

Ik wens u een gelukkig 2000, zonder krassen van de klauwen van de commercie.

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • Column Jan Marijnissen: Skyboxen in de St. Jan
  • Slottoespraak van Jan Marijnissen: "De mens als maat van alle dingen"
  • Drie jaar lang was Natasha Gerson ondergedompeld in de milieubeerputten van Nederland. "Al heel gauw bleek dat wat wj schandalig vonden, gewoon dagelijkse praktijk is."
  • Heerlen heeft een nieuw college van B en W. En hoe... De PvdA moest er de hele trucendoos aan intriges en achterkamertjespolitiek bij halen en het resultaat is een college zonde de grootste partij: de SP.
  • "Je moet Friezen niet kwaad maken" - na twee weken staking koos multinational Akzo eieren voor zijn geld. De eerder als "definitief" aangekondigde sluiting van de Flexa-fabriek in Sneek is voorlopig van de baan.
  • Met de ayatollahs op de hielen ontvluchtte schrijver Nasim Khaksar zestien jaar geleden zijn vaderland Iran. De Tribune sprak met hem over zijn nieuwe boek Tussen twee deuren, een verhalenbundel over onthechting en ontheemding, en over "die rare Hollanders".