publicatie

Tribune 4/99: Column Jan Marijnissen

In oorlog

Ons land is sinds een aantal weken in oorlog. Onder leiding van de VS is het NAVO-bondgenootschap een oorlog begonnen waarvan het begin simpel was, maar de beëindiging heel moeilijk zal zijn.

Intussen heeft de NAVO precies het tegendeel bereikt van wat ze wilde.

  • Een humanitaire ramp voorkomen. Het tegendeel is gebeurd. De bombardementen hebben als een aanjager gewerkt en de zuivering van Kosovo dichterbij gebracht met een tragedie als gevolg. Trouwens, waarom was er niets geregeld voor de honderdduizenden vluchtelingen? Zes miljard dollar voor bommen en granaten en niemand die – ondanks alle waarschuwingen – op het idee kwam opvang te regelen?
  • Milosevic isoleren en breken. Het tegendeel is gebeurd. Hij is onder zijn bevolking populairder dan ooit.
  • De stabiliteit in de regio herstellen. Het tegendeel is gebeurd. Groeiende spanningen in de hele regio; in Montenegro, Albanië, Macedonië, Bosnië.
  • De wereldorde handhaven. Het tegendeel is gebeurd. Rusland heeft onomwonden partij gekozen voor de Serven en dreigt nu met een militaire reactie. En de VN en de Veiligheidsraad – het enige forum waar dit soort conflicten besproken kunnen worden – staan geheel buiten spel.

De NAVO-actie is olie op het vuur gebleken. Wie moet er met deze oorlog winnen, met welke uitkomst en tegen welke prijs? Wie gaat er na de escalatie zorgen voor de deëscalatie?

Het is verbazingwekkend dat de hele Kamer, inclusief GroenLinks, deze sprong in het duister van de NAVO heeft gesteund en dat nog steeds doet.

Velen hebben mij laten weten blij te zijn dat de SP de moed heeft gehad een ander geluid te laten horen. Ik ben het met hen eens.

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board

  • Column Jan Marijnissen: In oorlog

  • Aan instellingen die zich ermee bemoeien, ontbreekt het niet in de wereld van de banenplannen en scholingsinitiatieven. Wel aan deugdelijke controle en verstand van zaken. Een blik achter de schermen van de Eindhovense Evenementenpool.

  • "Af en toe was het behoorlijk genant: een paar weldoorvoede jongens uit het Westen, die vastleggen hoe hongerende mensen liggen dood te gaan" Televisiejournalist Pieter Varekamp filmde de meest verschrikkelijke taferelen. En hij was één van de drijvende krachten achter de massale hulpactie Eén voor Afrika.

  • "Als in het Europarlement niemand is die de tweedeling aanklaagt, de winsthonger en de uitholling van de democratie, dan kan men straffeloos doorgaan." Erik Meijer wordt na 10 juni de broodnodige waakhond van de SP in Europa.

  • Twee jaar lang was Bert Voskuil van tijd tot tijd één met de daklozen van Haarlem. In het boek Dakloos schreef hij zijn ervaringen tussen de "weggooimensen" op. In de Tribune geeft hij een samenvatting.

  • Theo de Buurtconciërge; strip van Wim Stevenhagen