publicatie

Spanning januari 2012 :: Weg uit de crisis

Spanning, januari 2012

Inleiding

Weg uit de crisis

Nederland verkeert in crisis. Volgens premier Rutte wordt 2012 een moeilijker jaar dan 2011 – en dat zal te merken zijn. Hoewel de oorzaken van de crisis vooral veroorzaakt worden door falen op Europees niveau, zal de Nederlandse bevolking daar voor opdraaien als het aan de regering ligt. In de Spanning blikken we terug op de lessen die we uit de crisis kunnen trekken en we kijken vooruit, naar wat 2012 aan mogelijkheden en sociale strijd te bieden heeft.

Allereerst analyseren Tijmen Lucie en Victor Janssen Schipper, stagiairs bij het Wetenschappelijk Bureau van de SP, de openbare verhoren die de commissie-De Wit de afgelopen maanden hield. Deze commissie probeert lessen te trekken uit de kredietcrisis van 2008. Kopstukken uit de Nederlandse politiek, waaronder oud-premier Balkenende en oud-minister van Financiën Wouter Bos legden verantwoording af over het optreden van de Nederlandse regering destijds. Het leverde een interessant schouwspel op over een crisis die niemand zag aankomen.

Crisis is het volgens sommige commentatoren ook binnen de vakbeweging. De FNV probeert zich opnieuw uit te vinden. Voor deze Spanning interviewt Sjaak van der Velden Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt over de ontwikkelingen in de FNV. De huidige strubbelingen zijn wellicht de barensweeën van een nieuwe en sterke vakbond. Een nieuwe vakbond, waarbij het vak weer centraal komt te staan en die dicht bij de werknemers opereert. In het verlengde daarvan beschrijft Hans Boot op basis van zijn boek Opstandig Volk. Neergang en terugkeer van losse havenarbeid hoe de havenarbeid van Amsterdam de afgelopen eeuw veranderde.

Dat het verzet tegen het kabinets-beleid op gang komt, bleek op de manifestatie in de Brabanthallen van 10 december jongstleden. Tegelijkertijd bleek ook dat de berichtgeving hierover gekleurd was door wat Tweede Kamerlid Ronald van Raak het klassisme in de Nederlandse politiek noemt. De demonstranten werden door sommigen beschreven als willoze slachtoffers van kabinets-beleid in plaats van strijders voor een rechtvaardiger samenleving. Het kabinet-Rutte-Verhagen doet hier vrolijk aan mee. De armen krijgen de schuld van de armoede, terwijl het kabinet hun banen op de tocht zet.

Arjan Vliegenthart en Hans van Heijningen maken voor wat betreft de eurocrisis de balans op van 2011. Wil de euro toekomst hebben, dan zal er in 2012 door nationale en internationale politici met een ander bijltje gehakt moeten worden. Doormodderen zoals in 2011 is niet langer een optie als we willen voorkomen dat de burgers een nog hogere prijs voor de eurocrisis gaan betalen. De financiële markten zullen linksom of rechtsom beteugeld moeten worden.

Ten slotte staat Sjaak van der Velden in het Rijke Rooie Leven stil bij het nummer de Christendemoncratie, van het album Miljoenen Magen van de band Verz Ed. Dit Rijke Rooie Leven is tevens de laatste bijdrage van Sjaak van der Velden als redacteur van Spanning. Sjaak heeft ontslag genomen bij het Wetenschappelijk Bureau om aan een nieuwe uitdaging te beginnen, het schrijven van de geschiedenis van het Havenpensioenfonds. Wij wensen hem daarbij natuurlijk alle succes.