2005: Nederland herpakt zich
In de allereerste week van het jaar was ik te gast bij Buitenhof en diezelfde week publiceerde het dagblad Trouw een interview met mij onder de kop ‘Ik doe niet mee aan de hypes en de politieke spelletjes’. Dat laatste was mijn antwoord op de vraag ‘Waar was u, de afgelopen tijd? We hoorden en zagen u zo weinig in de media.’Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad naar aanleiding van ‘optredens’als na de eerste week van januari.
2004 is een jaar geweest van hype op hype, incident op incident, veel onrust en veel verwarring. Zeker, er was goede onrust, ingegeven door terechte ongerustheid over de toekomst van ons land. Ik denk dan vooral aan de prachtige demonstratie op 2 oktober op het Museumplein. Maar er was ook onrust na de vreselijke moord op Theo van Gogh. Die onrust was óók terecht. Immers, een politieke moord door een dolgedraaide moslimfundamentalist, dàt hadden we hier nog niet eerder meegemaakt. Toen er meteen na de moord ook nog moskeeën en scholen in de fik vlogen, sloeg de onrust om in algehele paniek. De aandacht werd in die dagen volledig opgeëist door mensen –vooral politici –die directe, snelle oplossingen dachten te hebben voor de problemen. Voor reflexie, analyse en krachtige actie was toen geen ruimte.
Ik hoop van ganser harte dat ons land zich in 2005 herpakt. Dat we weer aan de slag kunnen met de écht belangrijke zaken: de deplorabele toestand waarin onderwijs en zorg verkeren; de toekomst van onze economie; het terugdringen van werkloosheid, dakloosheid en woningnood; het verminderen van de grote inkomensverschillen; de moeizame integratie van minderheden; de terugtrekking uit Irak; en de aanpak van de armoede in de wereld.
Ik hoop van ganser harte dat ons land zich in 2005 herpakt. Dat we de ‘cultuur van wegkijken’achter ons laten, en we foute zaken benoemen, bespreken én aanpakken. Of het nu fraude is; asociaal gedrag; misstanden op het werk of in de buurt; of een kabinet dat er ’n puinhoop van maakt…
Ik hoop van ganser harte dat ons land zich in 2005 herpakt. We zijn een ontzettend rijk land, we hebben prima geschoolde mensen, én we hebben de ideeën. De actie ten behoeve van de slachtoffers van de natuurramp in Azië heeft laten zien dat voor veruit de meeste mensen solidariteit nog ècht iets betekent. Met andere woorden: de meeste mensen willen ook nog de goede kant op.
Het gaat lukken
Inhoud
-
Robots gevraagd voor medische keuringen. ‘Ik ga mijn capaciteit als arts niet langer verdoen aan het uit de WAO knikkeren van mensen’
-
De krokodillentranen van minister Dekker. Extra huurverhogingen lossen woningnood niet op
- Interview Giel Beelen : ‘Het nationaal product heeft altijd een streepje voor’
- Beetje gerechtigheid voor slachtoffers Halabja ‘Geen enkel volk verdient zo’n lot’.
- Advocaat Bob Ruers: Vastberaden strijd tegen asbestepidemie. ‘Wérd je er maar acuut ziek van. Dan was er veel eerder hó! geroepen’.
- Nee tegen deze Europese grondwet
- Het kan op het VMBO
- Column Jan Marijnissen : 2005, Nederland herpakt zich.