publicatie

Tribune 3/2011 :: Column Emile Roemer - De weg omhoog

Tribune, maart 2011

Michiel Leest

Lichaam en geest teisteren

Wie: Michiel van Nispen (1982), jurist en SP-fractiemedewerker in de Tweede Kamer

Leest: Capone en King: Van delinquent tot idealist. Stanley Groeneveld & Max Verhart

› Waar gaat het over?

Het is een boek van en over Stanley Groeneveld, een ex-verslaafde die zwaar crimineel is geweest. Met journalist Max Verhart beschrijft hij levendig hoe hij al op jonge leeftijd een draaideurcrimineel werd, wat hij anderen daarmee heeft aangedaan en hoe zwaar de weg terug was.

› Is het een aanrader?

Ja, het is heel inspirerend. De titel verwijst naar zijn grote voorbeelden. Een van de vele keren dat hij in de gevangenis zat, zag Stanley Groeneveld een documentaire over Martin Luther King. Van Kings overtuiging en vastberadenheid om zijn droom te realiseren raakte hij enorm onder de indruk. Ook las hij een boek over een gangster à la Al Capone, die zich met vallen en opstaan losmaakte uit de onderwereld. Groeneveld begon te beseffen wat een rotleven hijzelf eigenlijk had, als verslaafde crimineel. Altijd maar op zijn hoede, altijd maar bezig met de vraag hoe hij zijn volgende portie drugs kon scoren. Hij had al vaker geprobeerd te stoppen, maar door de volhardendheid van Martin Luther King voor ogen te houden lúkte het nu eindelijk. De ontwenningsverschijnselen ging hij te lijf met een intensief sportprogramma. Door lichaam en geest te teisteren kwam hij erbovenop.

› Wat blijft je ervan bij?

Het is een hard voorbeeld van hoe een mens door diepe dalen kan gaan, maar uiteindelijk toch inspiratie vindt om er zelf het beste van te maken. Op eigen kracht, want dat is de enige manier. Het gaat nu goed met Groeneveld. Niet alleen is hij al jaren clean en terug op het goede pad, hij zet zich ook in voor jongeren die dreigen af te glijden. Hij heeft contact gelegd met professionals in de sportwereld en is op zoek naar sponsors. Hij heeft nu zijn eigen droom: hij wil jonge drugsgebruikers en criminelen die van sport houden, helpen om zich aan de ellende te ontworstelen.

› Dat is weer eens wat anders dan ze in tuigdorpen wegzetten.

Haha, zeg dat wel. Maar zéker jongeren moet je niet wegstoppen in de gevangenis of in een tuigdorp, dan trekken ze elkaar alleen maar verder naar beneden. Je moet ze kansen geven en motiveren er zelf het beste van te maken. Dat zou je soft kunnen noemen, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Sporten is ook pijn lijden, afzien. Groeneveld is van de duursporten: hardlopen, fietsen en zwemmen. Dat helpt hem om clean te blijven en iets om handen te hebben, ook in moeilijke tijden.

› Je hebt zelf ook iets met sport, hè?

Ja, ik ben een lange-afstandsloper. Ik vind het dan ook heel herkenbaar dat mensen rust in zichzelf kunnen vinden door duursport.