publicatie

Tribune 03/2006 :: Jong in de SP :: Pim Siegers

Onder het motto ‘Jong in de SP' zal de Tribune regelmatig aandacht besteden aan jong, actief talent in de partij.

Tribune, maart 2006

Pim Siegers:

‘Als men maar blijft roepen dat de jeugd tuig is, dicht de politiek de kloof met jongeren nooit.’

Pim Siegers is een dorpsjongen met grote idealen. In zijn geboorteplaats Pekela ijvert hij al jaren voor een beter jeugdbeleid. Siegers geldt als een van de drijvende krachten achter de nieuw opgerichte afdeling in het Oost-Groningse dorp.

Tekst: Ronald Kennedy Foto: Marjan Siegers

“Ik ben al in twee-mavo lid geworden van ROOD. Rond die leeftijd word je je bewust van de wereld om je heen en de onrechtvaardigheid die er heerst. Natuurlijk hoef je daar niets van aan te trekken. Veel jongeren laten het gewoon allemaal links liggen. Zolang ze maar elk weekend een paar pilsjes in de disco kunnen drinken. Zo zit ik niet in elkaar. Ik heb er voor gekozen om me wel druk te maken over onrecht.”

“In Pekela is armoede nog erg zichtbaar. Nou kom ik zelf uit een relatief welvarende familie, woon in een mooi huis. Maar overal om je heen kun je armoe constateren. Op school word je bijvoorbeeld geconfronteerd met klasgenoten die ’s avonds moeten bijverdienen om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Je kunt je onvrede over deze problemen op verschillende manier uiten. Alternatieve muziek luisteren, je anders kleden. Ik heb daar allemaal aan meegedaan. Ik heb me toen heel erg thuis gevoeld in de punkscene, hanenkammen en ruige muziek. Als puber zoek je toch aansluiting bij gelijkgestemden. Ik ben dan ook naar aanleiding van een rockconcert lid geworden van ROOD. Het is toch goed dat de SP via dat soort wegen aansluiting zoekt met de jeugd.”

“Naast de SP is muziek toch mijn grootste passie. Ik beoefen het zelf niet, maar ik heb wel een radioprogramma gepresenteerd waarin lokaal talent aan bod komt. Het zal je verbazen hoeveel goede bands er alleen al in Pekela rondlopen. Ik kan er zo twintig opnoemen. Onlangs hebben we bij de SP een CD opgenomen, Pekel Calling, dat ook door Kink FM erg goed is onthaald.”

“Heel veel bands hebben wel talent, maar komen nooit aan de bak omdat ze geen eerlijke kans krijgen. Daarom vind ik de popnota van Arda Gerkens ook zo goed. Zij wil muzikanten een kans geven die geen grote platenbaas achter zich hebben. Er is zoveel talent dat nooit verder komt dan de kippenschuur in de tuin. Door de popnota en de SP wordt er voor het eerst in de Tweede Kamer gepraat over de popcultuur, en dat terwijl het zo’n belangrijke rol speelt in de samenleving. Als je bedenkt dat slechts 0,35% van het geld voor cultuur naar popmuziek gaat, zijn alle verhoudingen scheef natuurlijk.”

“Jongerenbeleid is niet voor niks een speerpunt van SP Pekela. De jeugd heeft er gewoonweg geen stem. Die komt alleen in het nieuws wanneer er weer een conifeer in brand wordt gestoken of een bushokje vernield. Het plaatselijke ontmoetingscentrum staat al vier jaar leeg. De jeugd krijgt de schuld, terwijl sommige jongeren nu gedwongen worden om op straat te zwerven. Als men maar blijft roepen dat de jeugd tuig is, dicht de politiek de kloof met jongeren helemaal nooit.”

“Strikt genomen ben ik ook een MBO-dropout. Moet ik ook in een opvoedingskamp? Ik kan me zo boos maken over die kortzichtigheid. Ik heb gewoon besloten om te stoppen met mijn studie sociaal-pedagogisch werk. Nu doe ik het een halfjaar rustig aan, richt me op mijn hobby cabaret en werk wat voor de SP. De afgelopen maanden zijn leerzamer geweest dan al die jaren op school. Binnenkort begin ik aan een theateropleiding. Jongeren moeten de kans krijgen om zichzelf te oriënteren, in plaats van gelijk meegesleurd te worden in de rat race.”

“Ik heb net het interview van vorige maand met Rian Hagebeuk gelezen. Zij heeft de halve wereld om gereisd met haar idealen. Ik ben een echt moederskindje, ik zou dat nooit kunnen. Ik probeer daarom dan maar het beste te maken van mijn eigen straat, wijk of provincie. Toch is het mooie van de SP dat er zowel voor wereldreizigers Rian als ook voor een dorpsjongen als ik plek is om zich te ontwikkelen.”

“Pekela is van oudsher een echt links bolwerk. PvdA en Groenlinks zijn er nu aan de macht. Het is voor het eerst dat de SP meedoet en je merkt dat mensen een alternatief op links zoeken. Mijn vader Mans staat ook op de plaatselijke lijst van SP. Hij op twee, ik op vier. Meestal is het zo dat ouders met een diepgewortelde liefde voor een partij hun kinderen erin betrekken. Bij ons is het precies andersom geweest, mijn vader is pas sinds een jaar lid. Hij zegt altijd dat drie mensen hem over de streep hebben getrokken: ministers Verdonk en Hoogervorst, en ik.’

Inhoud

  • Het Nederlandse platteland staat onder druk. Veel boeren stoppen en armoede onder boeren is allang geen witte raaf meer. Sommigen gooien het roer om: biologische boeren boren nieuwe markten aan en “integraal denken” is de nieuwe trend. “De balans moet terug op de boerderij.” Een bericht uit het buitengebied.
  • Geen land in Europa waar de keuken zo verpauperd is als Nederland, meent de gastronoom Johannes van Dam. De voedselindustrie heeft mensen geconditioneerd om kant-en-klare producten uit de supermarkt te kopen. Een gesprek over smaak en de invloed van de commercie.
  • “Groot waren we al, in veel kleinere gemeenten. Groot zijn we nu ook, in veel grote steden van ons land,” zei Jan Marijnissen op de verkiezingsavond van 7 maart. Cijfers, commentaren, analyses. En een reportage uit Amsterdam, waar de Tribune op 6 en 7 maart op pad ging met Remine Alberts. “Een droom gaat in vervulling.”
  • Jong in de SP: Pim Siegers
  • Column Jan Marijnissen: Dinsdag 7 Maart: wat een dag!