publicatie

SP Tribune 02/2006 :: Column Jan Marijnissen: 'Dinsdag 7 Maart: wat een dag!'

Tribune, maart 2006

Column Jan Marijnissen

Dinsdag 7 Maart: wat een dag!

Oké, we wisten dat we vooruit zouden gaan, maar een verdubbeling van het aantal raadszetels? Nee, dat had niemand durven hopen. Alle afdelingen die meededen zijn ook daadwerkelijk in de raad gekomen, sommigen zelfs meteen als de grootste. Bijna overal hebben we winst geboekt. In de grote steden hebben we onze basis fors versterkt.

Veel afdelingen hebben geleerd van de uitslag van vier jaar geleden, toen we in een-derde van de plaatsen gelijk bleven en in een andere een-derde achteruit gingen. De conclusie toen: de SP hoort op straat, onder de mensen, en moet hun problemen en noden centraal stellen. Geen fractie zonder actie. Die aanpak – in combinatie met onze analyses en standpunten – is uniek in de vaderlandse politiek en verschaft ons een geweldig sterk profiel en maakt dat we veel vertrouwen kunnen winnen en slechts weinig vertrouwen hoeven te verliezen. Dat maakt dat we in staat zijn steeds weer opnieuw verkiezingen te winnen. De reeks die we tot nu toe hebben gerealiseerd, is uniek in de parlementaire geschiedenis.

Dat is mooi, maar behaalde resultaten in het verleden vormen geen garantie voor de toekomst. Zoals een schaatskampioen elk jaar minimaal dezelfde hoeveelheid trainingsarbeid moet -verrichten als in het jaar daarvoor, zullen ook wij ons er bewust van moeten zijn dat zonder transpiratie (en inspiratie natuurlijk) geen resultaten kunnen worden geboekt.

Acht van de twaalf miljoen kiesgerechtigden konden bij de gemeenteraadsverkiezingen SP stemmen. Een-derde helaas niet, nog niet. Waar we geen afdeling hebben, kunnen we niet meedoen, en dat is jammer: voor ons, maar vooral ook voor SP-stemmers in die gemeenten. Laten we afspreken dat we er alles aan doen om alle witte vlekken snel rood te kleuren. We hebben nu 135 afdelingen, dat moeten er snel veel meer worden.

Op de avond van 7 maart hebben we een nieuwe website gelanceerd: ikstemsp.nl. Ik nodig u uit: kom er snel naar toe en schrijf u in. Als eerste politieke partij hebben we een podium gecreëerd voor mensen die – lid of niet – SP stemmen. Zo kunnen we op de hoogte blijven van de opvattingen die onder onze achterban leven, en kunnen we leren van wat zij ons te vertellen hebben.

Graag feliciteer ik je met onze uitslag op 7 maart. In de halve finale hebben we verdiend gewonnen. Ik ben vast aan het inlopen voor de finale.

Inhoud

  • Het Nederlandse platteland staat onder druk. Veel boeren stoppen en armoede onder boeren is allang geen witte raaf meer. Sommigen gooien het roer om: biologische boeren boren nieuwe markten aan en “integraal denken” is de nieuwe trend. “De balans moet terug op de boerderij.” Een bericht uit het buitengebied.
  • Geen land in Europa waar de keuken zo verpauperd is als Nederland, meent de gastronoom Johannes van Dam. De voedselindustrie heeft mensen geconditioneerd om kant-en-klare producten uit de supermarkt te kopen. Een gesprek over smaak en de invloed van de commercie.
  • “Groot waren we al, in veel kleinere gemeenten. Groot zijn we nu ook, in veel grote steden van ons land,” zei Jan Marijnissen op de verkiezingsavond van 7 maart. Cijfers, commentaren, analyses. En een reportage uit Amsterdam, waar de Tribune op 6 en 7 maart op pad ging met Remine Alberts. “Een droom gaat in vervulling.”
  • Jong in de SP: Pim Siegers
  • Column Jan Marijnissen: Dinsdag 7 Maart: wat een dag!