publicatie

Tribune 8/2003 Column Jan Marijnissen, Over de leugen die loont

Tribune 15 augustus 2003

Jan Marijnissen

Over de leugen die loont

‘Het eerste slachtoffer van elke oorlog is de waarheid’, is een staand gezegde in heel de wereld.

Dat was zo toen de Amerikanen Cambodja bombardeerden zonder de burgers van de VS en het Congress in te lichten.

Dat was toen men in 1964 het Tonkin-incident verzon om over te kunnen gaan tot de zogenaamde Kerstbombardementen op Noord-Vietnam.

Dat was ook zo toen Henry Kissinger in het geheim het Chileense leger steunde bij de coup tegen Allende.

Dat was zo toen men heimelijk steun gaf aan Suharto toen hij besloot Oost-Timor binnen te vallen en daar een ware slachting aan te richten.

Het was zo tijdens de Eerste Golfoorlog, het was zo tijdens de bombardementen op Servië en Kosovo… en het is nu bij deze oorlog tegen Irak niet anders.

Bush zei dat Irak geprobeerd had om plutonium (voor een atoombom) uit Niger te betrekken. Niet waar.

Blair zei dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens ‘gevechtsklaar’ kon hebben. Niet waar.

Blair en Bush zeiden dat de VN-wapeninspecteurs hun werk niet goed deden. Zíj wisten wel waar die massavernietigingswapens lagen… Niet waar.

Saddam Hoessein is weg. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat de toekomst van Irak en de Irakezen zeer ongewis is, net zo ongewis als de toekomst van de mensen in Afghanistan (met name buiten Kabul), de mensen in Bosnië en de mensen in Kosovo.

De firma ‘list en bedrog’ met hoofdvestigingen in Washington en Londen heeft ook filialen in Madrid, Rome én Den Haag. Ook ónze volksvertegenwoordiging is verteld dat er een ‘directe dreiging bestond van massavernietigingswapens in handen van een bewezen misdadiger’. Dat laatste klopte, maar dat eerste niet. De Veiligheidsraad van de VN (de wereldgemeenschap) had besloten om door middel van inspecteurs het eerste te onderzoeken, om een oorlog te vermijden. De VS en het Verenigd Koninkrijk hadden echter al veel eerder besloten om een oorlog te beginnen tegen Irak, een gegeven dat inmiddels door niemand meer wordt betwist. De VN werd aan de kant geschoven.

Bush rules this world, met steun van ons land. CDA, PvdA, VVD en D66 hebben Nederlandse militairen naar Irak gestuurd om de erfenis van deze op leugens gebaseeerde en onrechtmatige oorlog – die alleen de olie- en andere belangen van de VS en het VK in de regio als werkelijke reden kent – mee te bewaken in een guerrillaoorlog die zich nu aan het ontwikkelen is.

Deze partijen en deze regering zullen zich moeten verantwoorden.

Anders laten we de leugen lonen.

Inhoud

  • Het worden drukke tijden voor de Europese regeringsleiders. Na de presentatie van de ontwerptekst voor een heuse Europese Grondwet buigt men zich vanaf oktober over het voorstel, dat moet leiden tot een definitieve grondwet. Wat is het standpunt van de SP in deze discussie?
  • Met een frontale aanval aan negen fronten tegelijk tegen woningnood gaf ROOD onlangs zijn visitekaartje af. Het nieuwe ROOD, want de SP-jongeren voerden een grondige revisie van hun organisatie uit.
  • Hij was niet de kandidaat van de VVD en had in Gerda Verburg van het CDA een geduchte concurrent. Maar Frans Weisglas won de strijd om het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Een interview met een eigenzinnig politicus.
  • De Wet Werk en Bijstand komt eraan, of misschien beter: de Wet Water en Brood. Massa-ontslagen onder mensen met een egsubsidieerde baan en schofferen en afknijpen van bijstandontvangers. In twee artikelen ontleedt de Tribune de wet. In deel 1: terug naar vóór 1965.
  • Column van Jan Marijnissen: Over de leugen die loont