publicatie

Tribune 12/98: Column Jan Marijnissen

Het Jaar van de Eeuw

Het Jaar van de Tomaat zit er bijna op. 365 dagen hebben we succesvol onder dat motto geopereerd. In 1998 boekten we flinke winst aan leden, gemeenteraadsleden en Kamerleden. Toch werden tijdens het afgelopen jaar ook een aantal zwakke plekken van de partij zichtbaar. De grote groei maakte duidelijk dat onze organisatie - te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken - niet helemaal berekend was op die groei. Daar moeten we iets aan doen, zodat ook wij millenniumproof zijn. In alle afdelingen wordt de komende maanden volop gediscussieerd over de toekomst van Nederland, Europa en de wereld, en over de vaderlandse politiek, het socialisme en de rol van de SP. In deze Tribune vindt u het verslag van het partijbestuur over de afgelopen periode. Ik wil het graag bij u aanbevelen, zodat u beslagen ten ijs kunt komen bij de discussies.

Op het congres van 1 mei volgend jaar zullen we dan de besluiten nemen die onze groeistuipen kunnen stoppen zonder dat we de vooruitgang moeten afremmen.

Want tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door. In maart (Provinciale Staten) en juni (Europees Parlement) hebben we weer verkiezingen. We komen met een nieuwe ledenwerfkampagne (te beginnen met uw inzet deze maand in het kader van de lid-werft-lid-actie). We gaan door met onze acties op lokaal en nationaal niveau, en we gaan nadenken over een nieuwe opzet van ons politieke program.

1999, het Jaar van de Eeuw, wordt weer een nieuwe episode in de ontwikkeling van de partij: een episode met verdere groei en verdere verdieping. Want, zeker, het kapitalisme had de 20ste eeuw. Het socialisme de 21ste!

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board

  • Column Jan Marijnissen: Het Jaar van de Eeuw

  • De eis is even simpel als redelijk: meubelgigant IKEA moet garanderen dat er geen kinderarbeid meer gebruikt wordt bij de productie van haar spulletjes. Duizenden klanten geven IKEA daartoe een "gele kaart" als officiële waarschuwing. De SP-actie lijkt een groot succes te worden.

  • Op liefst twaalf pagina's het eerste artikel voor het Achtste Congres van de SP. Hoe de SP zich ontwikkelde tot vierde partij van het land in ledental en tot zesde partij in kiezersaanhang. Hoe inhoud gegeven is aan de "de echte oppositie" en de partij zich aanpaste aan de veranderde eisen van de tijd.

  • Vroeger stonden ze achter de ME-linies om gewonde krakers op te vangen. Nu bieden de vrijwilligers van De Witte Jas vooral medische hulp aan mensen die nergens anders terecht kunnen: illegalen, daklozen, mensen die in de war zijn. Een bezoek aan de winnaars van de Rooie Reus-prijs 1998.

  • Theo de Buurtconciërge; strip van Wim Stevenhagen