Tribune 7/97: Column Jan Marijnissen

Nog één jaar

Als de dag van gisteren herinner ik me hoe Pim van Galen van Den Haag Vandaag op de dag van onze installatie in 1994 een reportage maakte over de twee nieuwelingen van de SP. Het laatste shot was van de nog lege archiefkasten in onze fractieruimte.

En niet alleen de kasten waren leeg. We hadden geen geschiedenis in de Kamer, alles was nieuw. Remi en ik wisten niets van de procedures en de mores daar. Aanvallen of rustig opbouwen? We kozen voor het laatste. In het eerste jaar was ons motto: Sloop de vooroordelen over de SP en vermijd grote fouten.

In het tweede jaar stond het veroveren van een plaats onder de politieke zon centraal. Niemand - vriend noch vijand - bestrijdt nu nog de stelling dat de SP iets toevoegt in het parlement.

In het derde jaar voelden we ons sterk en zeker genoeg om zelf dingen op de politieke agenda te zetten, in de aanval te gaan en door te zetten. En ook dat is redelijk gelukt.

Verandering begint met oppositie, binnen en buiten het parlement. De SP organiseert beide. Steeds meer mensen waarderen die aanpak. Als enige partij groeien we in ledental en ook de peilingen laten een stijgende lijn zien. Dat succes is het resultaat van jarenlange inzet geleverd door de afdelingen, die onze zintuigen én ledematen zijn; de districtsbestuurders; de partijraad en het partijbestuur; de medewerkers op het hoofdkantoor en van de Tweede-Kamerfractie; en de vele duizenden actieve leden die onze organisatie telt. In het laatste jaar van Paars 1 zullen Remi en ik nog meer de aanval zoeken. En ik heb er vertrouwen in dat dat goed zal gaan. Met zo'n partij, met zoveel goeie mensen achter je, móet dat wel lukken.

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • Column Jan Marijnissen: Nog één jaar
  • Interview: Antoinette Hertsenberg. Met "Radar" komt Antoinette Hertsenberg op voor consumenten, in haar vrije
    tijd voor de dieren. "Ik heb een heel diepe afkeer van gerommel met het leven. Het verbaast me dat er nog geen organisatie is tegen genetische manipulatie."
  • Van 14 tot en met 17 juli was Amsterdam het strijdperk van voor- en tegenstanders van de Europese Unie. In een drieluik doet de Tribune uitvoerig verslag van de massale internationale protestmars, van de mislukte Euro-Top én van de geslaagde Tegentop, georganiseerd door de SP.
  • De sloop van de sociale voorzieningen in ons land heeft een oud fenomeen doen herrijzen: charitas. Voor hulp zijn de armen steeds meer afhankelijk van de rijken. De Tribune maakt een rondje langs de fondsen.
  • De kwestie: Boze specialisten.
  • Theo de Buurtconciërge; strip van Wim Stevenhagen