publicatie

Tribune 12/97 De Kwestie: Legaliseren bordelen

De Kwestie

Legaliseren bordelen

Ernst Hirsch Ballin

is voormalig minister van justitie voor het CDA en tegenstander van opheffing van het bordeelverbod. "Bordelen zijn nu al big business, en dat zal dan alleen maar erger worden." De overheid geeft belangrijke controle-mechanismen uit handen, meent hij. Bovendien zullen legale bordelen met een beroep op de wet prostituees gaan werven in het buitenland.

Yvette Verwer

is directrice van de Rode Draad, een belangenorganisatie van prosituees. Ze juicht het legaliseren van bordelen toe. Tegengaan van prostitutie is volgens haar niet realistisch in deze tijd. "Wat je moet bestrijden is vrouwenhandel, seks met minderjarigen en gedwongen prostitutie. En dat kun je nou juist veel beter wanneer je de branche inzichtelijk maakt."

Wat zijn de voor- en nadelen van opheffing van het bordeelverbod?

"Men zegt dat daarmee de dingen bespreekbaar en controleerbaar worden. Maar er worden ook controle-instrumenten uit handen gegeven. Bordeelhouders zullen een beroep doen op fiscale en investeringsfaciliteiten die voor normale ondernemers gelden. Prostitutie in bordelen is nu al big business, en dat zal dan alleen nog maar erger worden." "Gedogen is sowieso geen houdbare situatie. Het legaliseren van bordelen biedt handvatten voor het ontwikkelen van controlemechanismen en een vergunningenstelsel. Je kunt dan eisen stellen aan de bedrijfsvoering, maar ook aan inhoudelijke zaken als gezagsverhoudingen, arbeidsomstandigheden. Wat een nadeel zou kunnen zijn is dat er in werkelijkheid niks verandert, maar gemeenten wel gaan zeggen: Kijk, nou is het allemaal goed geregeld want het bordeelverbod is opgeheven."

Moeten we prostitutie beschouwen als een normaal onderdeel van de samenleving?

"Nee, dat lijkt me niet. Commerciële exploitatie van seksuele gevoelens leidt vooral tot heel lelijke zaken. Bijvoorbeeld het sekstoerisme, het inzetten van minderjarigen en het misbruik maken van de economische of sociale noodsituatie van vrouwen. Dat kenmerkt niet de gehele prostitutie, maar het zijn wel redenen om waakzaam te zijn tegen een samenleving die dat werkelijk normaal gaat vinden." "Er zijn meer dan 30.000 prostituees en meer dan twee miljoen klanten. Driekwart van de Nederlanders zegt dat prostitutie een acceptabel beroep is. Dat zullen wel sociaal wenselijke antwoorden zijn, maar het is toch heel mooi dat dat dus blijkbaar sociaal wenselijk is."

Is prostitutie in strijd met de menselijke waardigheid?

"Menselijke waardigheid betekent dat mensen elkaar respecteren in wat ze zijn en wat hen eigen is. En daarin past niet het exploiteren van het lichaam van andere mensen. En dat is toch wel het wezen van wat er in een bordeel gebeurt." "Absoluut niet. Waarom zou dat zo zijn? Gedwongen prostitutie betekent uitbuiting en is mensonwaardig. Het gaat ten koste van je zelfrespect en zelfvertrouwen. Maar gewone prostitutie is een zakelijke transactie en heeft niets te maken met onwaardigheid."

Moet prostitutie door de overheid bestreden of ontmoedigd worden?

"Het type samenleving dat mij voor ogen staat, is er een waarin mensen werk kunnen doen dat in overeenstemming is met hun persoonlijke waardigheid en respect. Daarin past niet de commerciële exploitatie van de intiemste emoties van mensen. Ik heb niet de illusie dat je prostitutie kunt uitroeien, maar dat is nog iets anders dan het een normale bedrijfstak te vinden." "Nee, daar kan ik me erg weinig bij voorstellen, zeker in deze tijd. Als je ziet wat er zoal op televisie wordt vertoond, dan is prostitutie nog erg matig. Wat je moet bestrijden is vrouwenhandel, seks met minderjarigen en gedwongen prostitutie. En dat kun je nou juist veel beter wanneer je de branche inzichtelijk maakt."

Kunnen misstanden in de prostitutie beter bestreden worden na opheffing van het bordeelverbod?

"Dat is het meest serieuze argument voor legalisering. Maar als je - behoudens bijzondere situaties met dwang en geweld - bordelen zonder verder voorbehoud legaliseert, dan gaat men zich daar ook op beroepen. Je ziet nu al dat mensen voor de rechtbank claimen dat ze recht hebben op het openen van een bordeel. Dat betekent dus dat de overheid juist controle-instrumenten verliest." "De hele vermenging van prostitutie met criminaliteit is niet prettig. Maar dat kan juist beter worden aangepakt als bordelen legaal zijn en aan vergunningen worden gebonden. Dan kan er ook een antecedentenonderzoek voor aspirant-bordeelhouders worden geregeld."

Zal opheffing van het bordeelverbod een aanzuigende werking hebben op buitenlandse prostituees en bordeelhouders?

"Ja, want een legaal bordeel kan een beroep doen op de wet buitenlandse werknemers en prostituees gaan werven in andere landen. Dat is de afgelopen vijftien jaar al enorm toegenomen." "Nee, dat geloof ik niet. Dan zou dat nu bij het gedoogbeleid ook al het geval zijn geweest. De aanzuiging zal zeker niet toenemen. Integendeel, als je het bordeelverbod opheft en de zaak reguleert, kun je daar juist veel beter vat op krijgen. Dan kun je de vrouwenhandel beter uitsluiten."

Wordt prostitutie nu ook "passende arbeid" voor vrouwen in de bijstand?

"Nee, dat wil niemand. Maar de vraag is dan wel hoe zich dat dan verhoudt tot de uitspraak dat prostitutie legaal en geoorloofd is. Niemand zal prostitutie in de bijstandswet willen opnemen, maar dat betekent dan ook dat je prostitutie niet kunt zien als een normale, legale bedrijfstak." "Dat horen we al jaren, maar dat is natuurlijk onzin. Het zou onaanvaardbaar zijn. Een medewerker van een arbeidsbureau die een vrouw suggereert: U ziet er goed uit, zou u niet eens in de prostitutie gaan?, die wordt meteen aangeklaagd. Daar is voldoende morele garantie voor. Iemand die dat voorstelt, zal meteen aan de kaak gesteld worden."

Hoe vrijwillig is een keuze voor het vak van prostituee?

"Ik weet dat sommige mensen er bewust voor kiezen en zich daar niet onvrij bij voelen. Maar veel meer mensen in de prostitutie werken onder druk, uit economische nood, en vaak ook omdat ze met valse beloftes daartoe zijn gebracht. Bij velen trek ik dus de vrijwilligheid van die keuze in twijfel." "Dat is een moeilijk punt. Je hebt vrouwen die fysiek gedwongen worden, of door enorme schulden of verslaving. Dan is een keuze niet vrijwillig. Maar bijvoorbeeld verslaafden die in de prostitutie werken, zijn niet primair prostituee, maar verslaafden. Dáár ligt hun probleem. De prostitutie is daarvan een afgeleide."

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • Ze is overbodig, onrendabel, slecht voor het milieu en er is een beter alternatief. Toch wordt een dezer dagen een begin gemaakt met de aanleg van de Betuwelijn. Hoe een duistere lobby-club erin slaagde redelijke argumenten niet te laten tellen en haar speeltje door te drukken.
  • Interview: Wekenlang moest Stella Braam onderduiken nadat ze het boek "Grijze Wolven" publiceerde, over de grote invloed in ons land van deze extreem-nationalistische Turkse organisatie. Exclusief voor de Tribune vertelt ze over haar onderzoek, de bedreigingen en intimidaties en over haar doel: een debat op gang brengen over de mislukte integratie van allochtonen in Nederland.
  • Het Jaar van de Tomaat komt eraan! De verkiezingen in Boxmeer laten alvast zien wat dat jaar kan brengen: SP op twee!
  • Eén telefoontje met een partijgenoot-gedeputeerde en de Limburgse ondernemer Den Os kreeg onmiddellijk zijn zin. Heeft de "Vriendenrepubliek" niets geleerd of is er slechts sprake van een "schoonheidsfoutje"?
  • De kwestie: Bordelen legaal?.
  • Theo de Buurtconciërge; strip van Wim Stevenhagen