publicatie

Tribune 09/2009 :: Linksvoor :: Gerard Broekman

Tribune, oktober 2009

Linksvoor

“Ik kan niet tegen politieke spelletjes”

Tekst: Jola van Dijk Foto: Suzanne van de Kerk

De bijna 67-jarige Gerard Broekman uit Gorinchem is sinds zijn pensioen haast nog drukker dan ervoor, vooral met vrijwilligerswerk. Hij organiseert bijvoorbeeld exposities en heeft de seniorengids opgezet. Een paar vragen tussen de 50PlusBeurs en een kunstreis naar Spanje door.

Wat is de seniorengids?

“De informatieve website www.seniorengids-gorinchem.nl, die ik met behulp van mijn raadsgeld en de steun van senioren en professionals uit Gorinchem heb gemaakt. Senioren vroegen al jaren om een digitale informatiegids, maar de gemeente weigerde consequent. Daarom heb ik het zelf maar gedaan.”

Je bent dus ook nog gemeenteraadslid?

“Ja, maar daar stop ik mee na de verkiezingen. Ik voel dat ik geen politicus ben, ik kan niet tegen die politieke spelletjes. Als je een voorstel indient wordt het meteen van tafel geveegd, maar een paar maanden later komt de coalitie met precies hetzelfde voorstel!”

Heb je dan ook geen politieke ambities meer?

“Nee. Nou ja, natuurlijk is het staan op de 50PlusBeurs en mijn andere vrijwilligerswerk ook politiek. Maar als ik met mensen over ‘politiek’ praat, hebben ze het alleen maar over die politieke spelletjes. Daarom noem ik het niet meer zo.”

Hoe lang ben je al lid van de SP?

“Vijfentwintig, dertig jaar? Mijn lidmaatschapsnummer is 547, daarmee ben ik wel een van de ouderen.”

Waarom werd je lid?

“Omdat het artsencollectief van de SP zelf onderzoek ging doen na een gifuitstoot van een fabriek in Tiel. Een partij die zo bij de basis bezig is, daar wilde ik bij horen.”

Wat brengt de kapitalist in je boven?

“Mooie boeken en kunstwerken. Ik heb inmiddels een behoorlijke wand met boeken, vooral over kunst en mode.”