Tribune 07/2000: 'Een fantastisch SPEKTAKEL'

Tribune 14 juli 2000

SP organiseert cultuurfestival in het Archeon

Een fantastisch SPEKTAKEL

Tekst Herman Beekers Foto's Blue Brother

Ruim anderhalf duizend mensen beleefden op de zonovergoten zondag 18 juni een zeer onalledaage mix van kunst en cultuur in het Archeon in Alphen aan den Rijn. Hun enthousiasme over deze eerste editie van SPEKTAKEL was groot.

Het was genieten van zang en dans, meedeinen op klassieke en moderne muziek, lachen om cabaret, ernstig nadenken bij theater, leuk oefenen bij de percussieworkshop en het kindercircus, de kunst afkijken van beeldhouwers, luisteren naar interviews en verhalen. En dat alles temidden van de jagers uit het stenen tijdperk, Romeinen, middeleeuwse ambachtslieden en stadswachten van het Archeon, die de bezoekers een reis door de eeuwen bezorgden in één enkele dag.

‘Onze maatschappij is zo verzakelijkt, dat kunst en cultuur helemaal naar de marge zijn verdreven. Commercie en consumentisme vieren hoogtij,’ zegt Hans van Leeuwen, de hoofd-organisator van het festijn. ‘De SP probeert met SPEKTAKEL tegenwicht te geven, en mensen een kans te bieden in één dag mee te maken waar je anders een jaar over doet en een kapitaal aan kwijt bent. Uit de reacties kunnen we opmaken dat we heel goed geslaagd zijn in die opzet. Een week later heeft onze Partijraad dan ook besloten dat we hiermee doorgaan. SPEKTAKEL zal dus volgend jaar terugkomen. Met weer een heel ander programma op een andere locatie. Maar in ieder geval weer uitdagend en verrassend!’

foto’s:

boven Ernesto en Marcellino

rechts Olla Vogala

Inhoud