publicatie

Tribune 11/96: Schwung in de beweging

Schwung in de beweging

Hoe ver is de SP met de uitvoering van de 75 taken die de partij zichzelf oplegde tijdens het Zesde Congres in juni? We vroegen het mensen die het weten kunnen: acht verantwoordelijke bestuurders.

Emile Roemer (Jongerenteam)

"Wij gaan de partij aantrekkelijk maken voor jongeren"

Trouwe popfestival-bezoekers komen volgend jaar niet meer om de SP heen. Het enthousiaste SP-Jongerenteam heeft de evenementen-agenda al ingekleurd. "We zullen er steeds bij zijn. En niet met van die ouwe-lullenfolders, maar met materiaal dat aanspreekt." Emile Roemer heeft "jongeren" in zijn portefeuille. "Het congres heeft besloten dat er geen aparte jongerenorganisatie komt, maar dat de partij als geheel aantrekkelijk moet worden voor jongeren. Dat gaat dus gebeuren. Ideeën hebben we al genoeg. Een tournee van eigen festivals waar we muziek en politiek aan elkaar verbinden bijvoorbeeld. Weekeinden met een flitsend programma waar heel veel jongeren op af komen. Steeds meer jongeren vinden dat het "ik-tijdperk" afgelopen moet zijn. Een groeiende groep wil weer op de bres voor idealen. Wij bieden ze daarvoor de mogelijkheid. Bijvoorbeeld in het werk van de afdelingen en de Hulpdienst."

Herman Beekers (media)

"We krijgen steeds méér communicatiekanalen"

De functie van Herman Beekers is veranderd van hoofdredacteur Tribune tot "verantwoordelijke voor de SP-media". Beekers: "We krijgen steeds méér communicatiekanalen met de buitenwereld. Maken spotjes voor radio en televisie, werken met muurkranten en folders, starten een wekelijkse faxbrief aan de media èn we hebben vanaf half november ook een eigen "site" op Internet." Vrees dat de Tribune in het gedrang komt door de nieuwe media heeft Beekers niet. "De Tribune is juist onderhand de moeite waard om onder de aandacht te brengen van veel méér mensen dan alleen de SP-leden. Als eerste stap gaan we daarom het blad maandelijks toesturen aan alle ruim duizend openbare bibliotheken in Nederland."

Wat doet de SP op Internet? Herman Beekers: "Daar bereiken we weer een heel nieuwe groep mensen. Het geeft ons bovendien de mogelijkheid om simpel en goedkoop de wereld te voorzien van actueel SP-nieuws. Onze site wordt dagelijks vernieuwd en zal méér bevatten dan droge berichten. Een politieke quiz bijvoorbeeld en spotprenten."

Peter Romijn (begeleiding)

"Iedereen heeft vaardigheden die wij kunnen benutten"

Peter Romijn heeft sinds het Zesde Congres als taak de begeleiding van afdelingen en raadsfracties. Hoe staan de plaatselijke SP-steunpunten ervoor? "Er wordt hard gewerkt, maar ik dat denk veel afdelingen nog beter kunnen draaien, als ze de kennis en vaardigheden van hun leden optimaal gebruiken. We zijn al lang niet meer de kleine kaderpartij die we ooit waren, maar sommige afdelingsbesturen hebben nog zoiets van laten we het maar compact en gezellig houden. Daar is geen enkele reden voor. Integendeel: als we de kansen willen benutten die we nu hebben, dan móeten de deuren wagenwijd open. Voor allerlei taken hebben we mensen nodig."

Wat moet iemand doen die denkt hé, misschien kunnen ze mijn talenten ook wel gebruiken? Romijn: "Meteen bellen. Met de afdeling, of rechtstreeks met mij op het partijbureau in Rotterdam. En valse bescheidenheid is niet nodig. Iedereen heeft vaardigheden die wij kunnen benutten."

Hans van Hooft (Rekenkamer)

"Linkse financieel experts kan ik nog goed gebruiken"

"Gelukkig worden niet alle economen en belastingdeskundigen alleen door eigenbelang gedreven," constateert Hans van Hooft. "Maar nog paar linkse financieel experts kan ik goed gebruiken." Van Hooft is de "alternatieve rekenkamer" van de SP aan het opzetten. "Onze rekenkamer wordt een heel politieke. We ondersteunen de kamerfractie, stellen de gevolgen aan de kaak van privatisering, afbraak en de Europese eenwording, en we presenteren alternatieven. Bijvoorbeeld ons voorstel om de minimumlonen en de daaraan gekoppelde uitkeringen fors te verhogen." Een omvangrijk project van de SP-rekenkamer is de ontwikkeling van een nieuw belastingstelsel. Hans van Hooft: "Dat wordt er één dat het geld haalt waar het zit."

Jeanette de Jong (studiecentrum)

"Scholingen op politiek, ideologisch en praktisch gebied"

Nieuw bloed in de afdelingen en de besturen, dat stelt hoge eisen aan het scholingsprogramma. Op het congres werd geconcludeerd dat hierbij nog wel wat verbeterd kon worden. Als gevolg daarvan is Jeanette de Jong in dienst gekomen om het SP-studiecentrum op te zetten. De Jong: "De scholingen komen er. Op politiek, ideologisch en praktisch gebied. Er lopen nu cursussen voor raadsleden die meedoen aan de herindelingsverkiezingen. In januari starten we een ambitieuze serie scholingen over onze kijk op de samenleving. Die serie is gestart met een buitengewoon nuttig en prettig weekend in Alteveer. Daarnaast bieden we een breed pakket praktische cursussen. Van "omgaan met de media" tot "hoe schrijf ik het inlegvel voor de Tribune". En natuurlijk gaan we ook de video-correspondenten trainen."

Jan de Wit (A-team)

"Met proefprocessen redden wat er te redden valt"

Het dit jaar opgerichte A-team van de SP vecht niet met kogels, maar met argumenten. De advocaten (A) organiseren workshops voor de spreekuurdraaiers van de SP-Hulpdienst en houden in het land spreekbeurten over actuele onderwerpen zoals de nieuwe bijstandswet of schadevergoedingen voor asbestslachtoffers. En ze doen méér. Coördinator Jan de Wit: "Met proefprocessen redden we wat er voor mensen te redden valt, en tonen we de waanzin aan van allerlei maatregelen. We bereiden momenteel procedures voor rond de inzage-verplichting voor bankafschriften bij de sociale dienst en tegen bezuinigingen op de thuiszorg. Ook zullen we zelf onderzoeken uitvoeren en rapporten schrijven. Bijvoorbeeld over de klassejustitie in Nederland."

Tiny Kox (partijsecretaris)

"IJveren voor een Europees front tegen de Monetaire Unie"

"We gaan werken aan een internationale vuist tegen het neoliberalisme en de ondemocratische superstaat Europa," besloot het congres zelfbewust. De eerste stap was al gezet: gasten uit elf landen woonden de discussies in juni bij. Wat is er sindsdien gebeurd? Partijsecretaris Tiny Kox: "We bouwen aan een Europees front tegen de Monetaire Unie zoals die nu in de steigers staat. SP-delegaties hebben overlegd met de linkse partijen in Spanje en Portugal en met de fractie van verenigd links in het Europarlement. Ook hebben we links Europa uitgenodigd voor een conferentie in Nederland op het moment dat de Europese regeringen hier volgend jaar bijeen komen. Ook de contacten buiten Europa nemen toe. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe we het beste steun kunnen bieden aan het verzet in Indonesië tegen de Suharto-dictatuur."

Hans van Leeuwen (cultuur)

"Halt toeroepen aan commercialisering van de kunst"

Een geheel nieuw werkterrein valt onder Hans van Leeuwen: cultuur. Kan de SP het zich veroorloven ook daar tijd en energie in te steken? Van Leeuwen: "Vooruitstrevende politiek kan niet bestaan zonder creatieve ideeën. Méér betrokkenheid van kunstenaars bij de strijd van de SP zal ons werk vooruit stuwen. Bovendien moet toch iemand een halt toeroepen aan de commercialisering van kunst en cultuur. Ons culturele erfgoed moet voor iedereen toegankelijk zijn. Niet alleen voor een elite."

Van Leeuwen heeft inmiddels inspiratie opgedaan op het Portugese Avanti-festival: een cultureel en politiek spektakel van drie dagen waar honderdduizenden mensen op af komen. Een voorbeeld voor ons? "Jazeker, je ziet daar perfect hoe cultuur en linkse politiek elkaar kunnen stimuleren. Het is zeker de moeite waard dat ook in Nederland op te zetten."

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • Buurt bezet bedreigd buurthuis
  • "Fundamentele maatschappijkritiek moet terugkeren." Voorpublicatie uit het boek "Tegenstemmen" van Jan Marijnissen en een uitvoerig interview met de schrijver. "Ik wil twijfel zaaien."
  • De duurste tuin van Nederland Hoe 60 bejaarden in Hoogezand tot het bot worden uitgekleed door hun "sociale" verhuurder.
  • Held of Zondebok? Bert Santema deed alles om de moord op taxichauffeur Frensdorff op te lossen. Daarom kreeg hij ontslag.
  • Gastcolum: Het dilemma van Sietse Bosgra.