publicatie

Tribune 10/2003 EEN van de 42.006: Meyke van den Bos

EEN

Tribune 17 oktober 2003

van de 42.006

Praat met Meyke en binnen de kortste keren komen de meest exotische landen voorbij. India, Peru, Vietnam; Meyke is er geweest of wil erheen. In India gaf de zeventienjarige Brabantse bijna een jaar lang Engelse les op een lagere school. ‘Waarom India? Toen ik van de HAVO af kwam, wilde ik meer van de wereld zien. India vond ik gewoon een heel interessant land, waar een totaal andere cultuur en geloofsovertuiging heerst. Men heeft er een heel andere kijk op het leven dan wij. In Nederland zijn de mensen bij wijze van spreken de halve dag bezig met de vraag naar welke kroeg ze ’s avonds zouden gaan. In India daarentegen heeft men het voortdurend over doodgaan en reïncarnatie. Begrijp me goed: ik veroordeel geen van beide. Ik zeg alleen, dat ik dat interessant vind. Door kennis van de andere culturen te nemen probeer ik een beter beeld van mijn eigen toekomst te krijgen. Dàt is mijn drijfveer.’

Met gemengde gevoelens keerde Meyke na een jaar terug naar Nederland. ‘Aan de ene kant zag ik op tegen de sleur en de drukte hier. Maar aan de andere kant bleek India voor mij ook niet Het Beloofde Land. Er heerst daar bijvoorbeeld zó’n enorme bureaucratie, dat kun je je nauwelijks voorstellen.

Meyke van den Bos

(19), 's-Hertogenbosch

Single

Hobby's

Muziek luisteren (van reggae to drum 'n bass), lezen (favoriet: ‘Niets en zo zij het’ van Oriana Fallaci over de Vietnam-oorlog)

Hekel aan:

zuurkool

Bewondering voor:

de natuur

Zo was ik een keertje mijn residential permit – het bewijs dat je tijdelijk inwoner bent – verloren. Wekenlang reisde ik stad en land af om een nieuw document te krijgen. Zo gaat dat daar. Vreselijk. Verder bespeurde ik bij de meeste mensen in India een soort alles overheersende passiviteit. Ze lijken niet erg geïnteresseerd om dingen te verbeteren en ik besefte dat ik daar weinig in zou kunnen veranderen. Het is hún land en veranderingen zullen toch vanuit de mensen zelf moeten komen.’

Als je weet dat Meyke inmiddels ook Vietnam bezocht en bovendien een vakantie plant in Peru, zal het niemand verbazen dat ze culturele antropologie wil gaan studeren. Nu ‘doet’ ze echter nog geschiedenis aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, wat ze combineert met haar activiteiten bij ROOD. ‘Meedoen aan acties, samen folderen, activiteiten en festivals organiseren, kortom: ik doe van alles. Ja, ook af en toe samen een pilsje drinken hoort erbij. Da’s gezellig en goed voor de teamgeest. Wist je trouwens dat de ROOD-afdelingen van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven zichzelf ‘De Rode Driehoek’ noemen? Komt omdat ze zo goed met elkaar samenwerken. En dat is heel prettig met het oog op de landelijke campagne tegen woningnood onder jongeren. Maar woningnood is natuurlijk lang niet het enige thema dat jongeren aangaat. Ik maak me ernstige zorgen over de koers van Balkenende II.

Neem nou het lerarentekort. Ik loop stage op middelbare scholen en ik zie gewoon met eigen ogen dat er helemaal niets op dat vlak gebeurt. Hetzelfde geldt voor de jeugdcriminaliteit. Het enige wat er gebeurt is, dat jongeren steeds meer en steeds langer in de gevangenis komen te zitten; net als in de Verenigde Staten. Een uitermate zorgelijke ontwikkeling. En inderdaad: ROOD kan een instrument zijn in de handen van jongeren om dit soort dingen aan te pakken. In dat kader heeft ROOD ook een belangrijke taak om jongeren eerst bewust te maken van wat er overal aan de hand is. Want uiteindelijk gaat politiek toch ook over de toekomst van de jeugd.’

Inhoud

  • Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet het mes in zijn subsidies. Voor een kortzichtige verlichting van de begrotingsproblemen worden instellingen de nek omgedraaid die de samenleving veel ellende besparen – en op termijn ook veel geld. Want, zegt de minister, de mensen zijn zélf verantwoordelijk.
  • Ouderen hebben recht op respect. Dat was de belangrijkste boodschap tijdens de actiebijeenkomst van ouderen op 1 oktober in Den Haag. Pal voor de deur van de Tweede Kamer kwamen ouderen, werkenden uit de zorg en sympathisanten bijeen om te ageren tegen de plannen van Balkenende II. Een verslag.
  • Rotterdammers kennen 'm als Hank, de antiheld van TV Rijnmond. Voor veel anderen is hij Freek Willem van de Gamma-reclames. Ook kreeg hij grote bekendheid met zijn in de serie en de film Loenatik. Een interview met John Buijsman, in de eerste plaats een Rotterdammer in hart en nieren.
  • Karel van Wolferen hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, schreef een boek over de waanzin die op dit moment de Verenigde Staten regeert. Eerste-Kamerlid Ronald van Raak sprak met hem over een op hol geslagen tovenaarsleerling.
  • Een voorspelling van het gemeentelijk Centrum voor Onderzoek en Statistiek over de Rotterdamse bevolkingssamenstelling in 2017 leidde tot nieuwe discussies over het begrip spreiding. Wat vinden voormalige en huidige Rotterdammers en wat vind de SP?
  • Column van Jan Marijnissen: Dit is het begin...
  • Meyke van den Bos is één van de 42.006