opinie
Sarah Dobbe:

Geef mondiale rol bij vrouwenrechten niet op

Nederland is altijd een groot voorvechter geweest van vrouwenrechten en seksuele gezondheidszorg en dat moet ook zo blijven. Seksuele gezondheid staat over de hele wereld steeds meer onder druk. Juist daarom moet Nederland zich hier hard voor blijven maken. Dat betogen Sarah Dobbe (SP) en Roelien Kamminga (VVD), leden van de Tweede Kamer en co-voorzitters van het meerpartijeninitiatief voor mondiale gezondheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Wereldwijd staan de rechten van vrouwen en meisjes om zelf over hun leven en lichaam te beslissen steeds meer onder druk. Die toenemende uitsluiting en ondermijning van hun rechten is onacceptabel. Nederland is een van de weinige landen die altijd, zeer terecht, opkomt voor de zelfbeschikking en gezondheid van meisjes, vrouwen en lhbti+ personen. De langlopende Nederlandse hulp, kennis en expertise op het gebied van seksuele gezondheid en rechten is daarom belangrijk.

In verschillende landen is de toegang tot veilige abortus de afgelopen jaren steeds verder ingeperkt en bijna de helft van de meisjes en vrouwen wereldwijd kunnen niet zelf beslissen over anticonceptie, gezondheidszorg of hun seksleven. Bovendien worden miljoenen meisjes gedwongen om te trouwen terwijl ze nog kind zijn. In Afghanistan verbiedt de Taliban meisjes om naar school te gaan en mogen sinds kort vrouwen niet eens meer hardop praten of lachen in de openbare ruimte. In landen als Georgië en Armenië neemt geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld toe. In Oeganda kunnen lhbtiq+-ers de doodstraf krijgen puur alleen door zichzelf te zijn.

Nederland steunt al jaren mensen die opkomen voor hun eigen rechten. Een inspirerend voorbeeld is Nice Leng’ete, een Keniaanse vrouwenrechtenactivist die zich al jarenlang inzet om genitale verminking van vrouwen, vrouwenbesnijdenis, in haar land te stoppen. De Nederlandse overheid en Nederlandse maatschappelijke organisaties hebben veel ervaring in het samenwerken met lokale partijen en activisten zoals Nice Leng’ete. Deze samenwerking is essentieel om de levens van vrouwen en meisjes te verbeteren en te beschermen.

Dat blijkt ook weer uit ‘Just the Numbers’, dat het Guttmacher Instituut gisteren publiceerde. Het Guttmacher Instituut berekende dat met Nederlandse steun 8,5 miljoen mensen in 2024 toegang kregen tot anticonceptie en dat mede daardoor 2,6 miljoen onbedoelde zwangerschappen zijn voorkomen. Ook werden er met Nederlandse investeringen 938.000 onveilige abortussen voorkomen. Daarnaast krijgen in 2024 maarliefst 2,6 miljoen mensen toegang tot hiv-zorg.

Toegang tot seksuele gezondheidszorg bepaalt niet alleen de levens van deze miljoenen individuen, maar heeft ook grote impact op de samenleving als geheel. In vrijheid en gezondheid keuzes kunnen maken over je eigen lichaam en leven is namelijk een hoeksteen van gendergelijkheid. Het zorgt ervoor dat meisjes hun school af kunnen maken. Dat ze volwaardig deel kunnen nemen aan hun maatschappij en economie.

Wij roepen daarom de regering op om voorvechter te blijven van de rechten en seksuele gezondheid van vrouwen, meisjes en lhbtiq+ personen. Wij blijven ons er hard voor maken in de Kamer. Want gezondheid en gelijkwaardigheid voor iedereen is de basis, wat je politieke kleur ook is.

Sarah Dobbe (SP) en Roelien Kamminga (VVD)

Deze opinie verscheen op 04-10-2024 in het Algemeen Dagblad

 

Betrokken SP'ers