Stuur Belgische rommelreactoren met pensioen
De Tweede kamer had de Belgische nucleaire waakhond FANC verzocht om naar de Tweede Kamer te komen om te praten over de opeenstapeling van problemen bij de kerncentrales bij Doel en Tihange. Dit verzoek hebben ze naast zich neergelegd. Een schoffering van de Tweede Kamer. Zowel Duitsland, Luxemburg als Nederland willen dat België de centrales sluit omdat een ramp zeer ernstige gevolgen kan hebben voor hun inwoners. België luistert niet naar de kritiek. Tijd om de druk op te voeren.
De centrales vormen een groot veiligheidsrisico. Bij de bouw van de kerncentrales in Doel en Tihange werd voorzien dat de reactoren tussen 2005 en 2015 zouden sluiten. Maar ze zijn nog steeds in bedrijf. Hoewel, niet helemaal. Want keer op keer vinden en incidenten plaats waardoor de centrales geheel of gedeeltelijk moeten worden stilgelegd. In juni werd bekend dat er zeventig nieuwe scheurtjes waren ontdekt in de kernreactor bij Tihange. Nieuwe scheurtjes inderdaad want zowel in de Tihage als in Doel waren al eerder zeer veel scheurtjes ontdekt. Dit zijn niet de enige problemen. Op de lijst staan ook: technische storingen, het ontsnappen van stoom waarbij een medewerker ernstig gewond raakte, een ontplofte transformator, brand, lekkende lasnaden, uitvallende dynamo's, mogelijke sabotage en olieverlies waardoor oververhitting dreigde.
Als er een ramp plaatsvindt, lopen honderdduizenden mensen gevaar. Een groot gebied zou tot 200 jaar onbewoonbaar kunnen worden. Dat terwijl energie ook veilig en duurzaam kan worden opgewekt. Waarom zijn de centrales dan nog open? Omdat er geld mee kan worden verdiend. De eigenaar, Engie, verdient er fors aan. De winst van de eigenaar gaat boven de veiligheid van de inwoners.
België houdt zich vooralsnog doof voor de roep om sluiting van de centrales. Een protest van 50.000 mensen in juni en druk vanuit de parlementen van Nederland, Luxemburg en Duitsland heeft nog niet geholpen. Wellicht zijn we tot nu toe één van onze meest machtige wapens in de strijd vergeten te gebruiken. De kerncentrales draaien nog omdat er geld mee te verdienen valt. En laat het nou mede Nederlands geld zijn. Nederlandse pensioenfondsen hebben ruim een kwart miljard belegd bij de eigenaar van deze Belgische centrales zo blijkt uit onderzoek van 1vandaag. Nederlands grootste pensioenfonds, ABP, 116 miljoen. De andere 3 grote fondsen respectievelijk 63 miljoen (Metaal en Techniek), 34 miljoen (Zorg en Welzijn) en 14 miljoen (Bouw). Via dit pensioengeld hebben we een serieus drukmiddel om deze rommelreactoren gesloten te krijgen.
Maar is dat dan niet slecht voor de Nederlandse gepensioneerden en de mensen die sparen voor een pensioen? Dat hoeft niet zo te zijn. In juni van dit jaar besloot het grootste pensioenfonds van Zweden, AP7, al haar aandelen ExxonMobil te verkopen. Het fonds doet dat uit ethische en milieuoverwegingen maar ook uit financiële overwegingen. Volgens de CEO van het Zweedse fonds is het op de lage termijn juist veel verstandiger om te beleggen in schone en veilige energie in plaats van in fossiele en kernenenergie.
Maandag starten wij een actie om de onveilige kerncentrales gesloten te krijgen. We beginnen bij het ABP. Dit is namelijk ook het fonds waar ambtenaren bij sparen. Als de staat vindt dat deze kerncentrales dicht moeten is het gek dat ze via de pensioenen van haar werknemers juist meebetaalt aan het open houden van de centrales. Na de ramp met kerncentrale Fukushima besloot ABP geen geld meer te willen beleggen in de eigenaar van die centrale, Tepco. Het lijkt ons volkomen logisch dat ze dat dan ook niet doen in centrales veel dichterbij. We roepen iedereen op om met ons mee te gaan. De komende tijd volgen meer acties met pensioenspaarders bij de verschillende fondsen om de Belgische rommelreactoren met pensioen te sturen!