opinie

Wie mensenlevens kan redden, moet dat niet nalaten

Kamer en Kabinet moeten het mensenlevens redden door het Actief Donor Registratiesysteem in te voeren.

In 2007 kregen 729 mensen een gedoneerd orgaan, 50 mensen werden wegens hun verslechterde gezondheidssituatie van de lijst gehaald en liefst 152 mensen overleden terwijl ze op de wachtlijst stonden. Momenteel staan zo’n 1.300 mensen op de wachtlijst. Nederland heeft nu tien jaar een systeem dat te weinig donoren oplevert, terwijl de vraag stijgt. De Grote Donorshow van BNN zette het gebrek aan donoren op de agenda. Het huidige systeem faalt volledig en het is tijd voor nieuwe stappen.

De commissie-Terlouw onderzocht het tekort en zegt nu: voer een Actief Donor Registratiesysteem in. Zo’n systeem levert een kwart meer donoren, kortere wachttijden en tientallen levensreddende operaties extra op.

Een ‘ja, tenzij’-systeem zou volgens het kabinet het zelfbeschikkingsrecht in het geding brengen. Een ADR-systeem doet volgens ons juist beter recht aan het zelfbeschikkingsrecht, daar het iedereen die organen wil afstaan ook daadwerkelijk die kans geeft. Het maakt een einde aan de vrijblijvendheid; je keuze niet kenbaar maken, is geen optie meer.

Het is ondraaglijk dat er mensen sterven, niet omdat er te weinig mensen zijn die willen doneren, maar omdat we van niet genoeg mensen weten óf ze willen doneren.

Waarom wordt het probleem van de vrijblijvendheid niet bij de hoorns gevat. Zes op de tien Nederlanders heeft niet laten weten wat ze willen: donor worden of niet. Daarmee gaat mogelijk een groot aantal organen mee het graf in, terwijl de overledene ze eigenlijk best had willen afstaan.

Het Actieve Donor Registratiesysteem richt zich op die mensen van wie nu nog niet bekend is of ze donor willen zijn. Als samenleving vragen wij hen alsnog een keuze te maken. De opties blijven: ja ik wil donor zijn, nee ik wil niet, en: ik laat de keuze aan mijn nabestaanden. Daarin verandert niets. Niet reageren betekent registratie als donor, maar met een nadrukkelijk bericht over hoe die inschrijving op ieder moment gewijzigd kan worden.

Kabinet en Kamer: stop het doormodderen met een systeem dat niet werkt en voer het Actieve Donor Registratiesysteem in. Wie mensenlevens kan redden, moet dat niet nalaten.