opinie

Europa moet zich niet laten chanteren door VS

Europa laat zich chanteren door de VS als het op privacy en burgerrechten aankomt. De VS schermt met 'terrorismebestrijding' als het ultieme argument om alles van iedereen te mogen weten en op basis daarvan ook te beslissen of u wel of niet mag vliegen of geld overmaken naar familie in het buitenland. Europa moet niet meegaan in de terrorisme-hysterie, zich niet op de kast laten jagen door dreigementen uit Washington maar serieus werk maken van échte terreurbestrijding en de privacy van Europese burgers en bedrijven beschermen.

Deze week debateerde het Europees Parlement met de Commissie en de Raad over privacy naar aanleiding van het Amerikaanse gesnuffel in Europese banktransacties en passagiersgegevens. Amerikaanse geheime diensten hebben toegang tot alle internationale banktransacties die geregistreerd worden in de database van SWIFT.Menen de VS een mogelijk verdachte naam tegen te komen, dan wordt het overmaken van geld vertraagd ofgeblokkeerd. Volgens Europese wetgeving mogen geheime diensten daar helemaal niet in rondneuzen, laat staan ingrijpen. Amerikaanse wetgeving is daar echter een stuk makkelijk in.

Het zelfde geldt voor de pasagiersgegevens die Europese luchtvaartbedrijven aan Amerika moeten overhandigen. Naam, adres, paspoortnummers maar ook eetvoorkeuren, de CIA vindt alles interessant. Eurocommissaris Frattini wil wel bij Amerika bepleiten om in plaats van 32 nog maar 19 gegevens per passagier te verstrekken. Maar als de CIA dat niet genoeg vindt, dan moeten Europese reizigers een verklaring ondertekenen waarin ze akkoord gaan met de overdracht van al die gegevens aan de Amerikaanse geheime dienst. "Doe je dat niet, dan kun je niet naar de VS, dus de meeste passagiers zullen daar mee instemmen", aldus Frattini. Instemmen of thuisblijven is volgens hem een eerlijke keuze.

In beide gevallen stelt Europa zich op als slachtoffer en gaat na wat symbolisch gemorrel akkoord. Natuulijk moet er op het gebied van terrorismebestrijding worden samengewerkt tussen de VS en Europa. Maar samenwerking is nog iets anders dan elkaar bespioneren of chanteren. Ook Amerika kan het zich niet veroorloven dat Europeanen niet meer naar de VS zouden vliegen of geen geld meer zouden overmaken. Zo eenvoudig hoeft Frattini zich dus niet gewonnen te geven. Laat de Amerikanen maar vertellen welke boeven ze zoeken en dan bellen we wel als er eentje geld verstuurt of op het vliegtuig wil stappen. Maar vooralsnog worden we zonder uitgeleverd aan de willekeur van de VS. Dat zijn geen complottheoriën, dat is de dagelijkse praktijk. Als Sesamstraatclown Hakim voor Amerika al een terreurverdachte is omdat hij naar een vriend in Frankrijk geld wil overmaken, dan vergaat mij het lachen. Daags na het debat beraadde de parlementscommissie voor burgerrechten zich over een resolutie voor een steviger Europees antwoord op de Amerikaanse chantage. Hopelijk laat het parlement dit keer wél haar tanden zien.