Voorwaarts mars!

Vorige week brachten SP’ers de afgewezen grondwet per fiets terug naar Brussel. Het is namelijk precies een jaar geleden dat burgers in Nederland en Frankrijk lieten weten dat Europa te ver en te snel ging naar hun zin. Een jaar lang ‘bezinnen’ politici zich al op deze boodschap. Maar ondertussen gaat Europa natuurlijk gewoon verder. Soms kleine pasjes vooruit, soms grote passen achteruit.

De Europese Commissie wordt door het Hof teruggefloten over het uitleveren van persoonsgegevens aan de Amerikanen. Die willen namelijk van elke toerist het naadje van de kous weten. Goed gedaan van ’t Hof! Maar helaas is het waarschijnlijk slechts tijdelijk en blijft Europa gewoon meedoen in de ‘security-hysterie’ van de VS.

Het omstreden ‘land-van-oorsprongsbeginsel’ werd na langdurig en massaal protest uit de Bolkestein-richtlijn over vrij dienstenverkeer gehaald. Heel mooi. Maar wat er in bleef staan is nog steeds een ramp voor een sociaal Europa. De dienstenrichtlijn, de arbeidstijdenrichtlijn, de detacheringsrichtlijn, stuk voor stuk Europese regels die goed zijn voor grote bedrijven en hun winstcijfers, maar over het algemeen voor gewone mensen slecht uitpakt. De detacheringsrichtlijn bijvoorbeeld, ooit bedoeld om buitenlandse arbeiders te beschermen tegen uitbuiting en binnenlandse arbeiders tegen oneerlijke concurrentie. Maar in de praktijk komt dáár weinig van terecht. Wél wordt ie misbruikt als schaamlap om de spreekwoordelijke Poolse loodgieter naar Nederland te halen, want ‘alles is toch goed geregeld?!’.

Ik vraag in het Europees Parlement veel aandacht voor het milieu, klimaatsverandering en alternatieve energie. Dat lukt vaak heel aardig en Europese milieuregels zijn zeker niet altijd verkeerd. Maar tegelijkertijd lees je dan dat uitgerekend Nederland veel te royaal is geweest in de toekenning van emissierechten voor de uitstoot van koolstofdioxide door de industrie.

Erik en ik blijven ons best doen, binnen en buiten het parlement. Europa mag wat ons betreft graag een tandje lager schakelen, maar voor de SP fractie blijft het voorwaarts mars!