opinie
Anja Meulenbelt:

Blank is ook een kleur

Dat het in Rotterdam nog moeilijk gaat worden met het besturen van de stad is een open deur. Martin Sommers (Volkskrant 16 maart) maakt zich met Paul Scheffer en Gabriël van den Brink zorgen over de toegenomen segregatie. Ik ook. In de raad zitten straks veertien roomblanke vertegenwoordigers van Leefbaar Rotterdam, stelt Sommers, tegenover achttien sociaal-democraten van wie de eerste tien allochtoon. En hoe moet dat samen de stad gaan besturen?

Ik citeer: “belangrijk is de erkenning dat etnische politiek bestaat. Wat Van den Brink aantoont, is dat Rotterdamse migranten zich betrokken voelen bij hun eigen gemeenschap en niet of nauwelijks bij de stad. Etnische belangenpolitiek helpt de gezamenlijkheid niet vooruit”. Wat zegt Sommers eigenlijk? Dat etnische belangenpolitiek alleen door migranten gevoerd kan worden en niet door blanken. Blank is dus geen kleur, geen etniciteit. En dat die blanken, ook al maken ze maar de helft van de burgers uit, vanzelfsprekend staan voor de gezamenlijkheid van de stad, en niet voor hun eigen groepsbelangen.

Dat is niet wat we, inclusief de migranten, Leefbaar hebben zien doen in de afgelopen jaren. Leefbaar koos voor blank, voor de eigen gemeenschap en niet voor de gehele stad die immers bestaat uit blanke inboorlingen én uit migranten. Had Leefbaar niet stelselmatig een politiek gevoerd die migranten het gevoel gaf maar nauwelijks getolereerde buitenlanders te zijn in de stad waar velen van hen geboren zijn, dan stond het in Rotterdam nu niet zo slecht met de gezamenlijkheid.

Sommers maakt de bekende fout om blank zonder er bij na te denken als de eigenlijke bewoners van de stad te zien, en niet als een evenzeer etnische groep die dacht de eigen etnische belangen te moeten verdedigen tegen de gekleurde “indringers”. Daarop hebben de migranten besloten om een electorale vuist te maken, en hebben dat nota bene ook nog gedaan door zich aan te sluiten bij een nette gemengde sociaal-democratische partij, en niet op de migranten- en moslimpartijen te stemmen, ook al was dat hen staatsrechtelijk gezien geheel toegestaan. Zij hebben dus tégen segregatie gestemd. Ze hebben tégen de etnische belangenpolitiek gestemd die er al was, namelijk die van blank Leefbaar.

Om nu de migranten te verwijten dat ze etnische belangenpolitiek voeren en meer betrokken zijn bij hun eigen gemeenschap dan bij de stad als geheel draait de feiten geheel om. Sommers wil graag erkenning dat etnische politiek bestaat. Ik ook. Plus de erkenning dat blank ook een kleur is. En etnische politiek niet voorbehouden is aan migranten.

Betrokken SP'ers