Tegen dankzij Lívia

Dat de Europese grondwet goed nieuws zou zijn voor 'niet-hetero's' is even waar als dat Elvis nog levend rond loopt... Het traditionele gezin wordt opnieuw verheven tot hoeksteen van de samenleving. Er zal een einde komen aan nieuwe anti-discriminatiemaatregelen die in Brussel toch al moeizaam tot stand kwamen. En vooral gays in de nieuwe Europese lidstaten hoeven niet te verwachten dat zij hun rechten op een dienblaadje krijgen aangeboden. En ik kan 't ook wel schudden, net nu ik m'n oog heb laten vallen op Lívia Járóka...

Volgens de grondwet mag je homo's niet discrimineren, maar in alle volgende artikelen waarin de gelijkheid van mannen, vrouwen, jongeren, ouderen, gehandicapten, kinderen en gelovigen worden beschreven komen homo's, lesbo's, bi's niet meer voor. Je bent niet gelijk aan 'ons soort mensen', dat is toch vooral de boodschap. Een nieuw, noodzakelijk anti-discriminatiebeleid mag met deze grondwet alleen nog maar als alle 25 lidstaten het daar volmondig mee eens zijn. En ik weet zeker dat de fractie van mijn Lívia daar een stokje voor gaat steken.

Lívia is de eerste zigeunerin in het Europees Parlement en zet zich in voor Roma-rechten. Als geen ander weet zij wat het is om gediscrimineerd te worden. Maar als het over homorechten gaat heb ik niets aan haar, helaas. Haar Fidesz-partij bedacht zelfs een heus 'Familie Beschermings-Charter' waarin juist gepleit wordt voor het beperken van homorechten.

Nederland loopt voorop als het gaat om homorechten, de Europese grondwet zal daar niks aan verbeteren. Stemmen we dan vóór de grondwet uit solidariteit met Oost-Europese gays? Niet handig, want deze grondwet maakt het bevorderen van homorechten op Europees niveau juist moeilijker en giet het anti-homo conservatisme van veel huidige en nieuwe lidstaten in beton. Nieuwe anti-discriminatiemaatregelen worden onmogelijk en de kans dat zoiets als een homohuwelijk in 'Brussel' ooit erkend zal worden gaat in rook op.

Als de grondwet mij zelfs maar een klein uitzicht zou bieden op een warme zomer met Lívia in de Hongaarse poesta zou ik onmiddellijk vóór stemmen. Maar dat gaat niet lukken. Dus stem ik op 1 juni tegen deze Europese grondwet. En vertrek ik op 2 juni met een tentje naar Friesland..zonder mijn Lívia...